Zatvori
Poslovni Puls
27/10/2015

Digitalne valute još uvijek traže svoj put do mainstreama

Prije godinu dana u Hrvatskoj je postavljen prvi bankomat s virtualnim novcem. Bitcoin bankomata u svijetu ima malo više od 300, a nakon Zagreba, i u Splitu bi se moglo početi plaćati digitalnim novcem...

U Zagrebu se nalazi trenutačno jedini bankomat u Hrvatskoj koji kune pretvara u virtualni novac. Da kune zamijenite za bitcoine, dovoljni su novac i mobitel.

U svijetu, virtualni novac koristi se od 2009. godine, a četiri su godine bile potrebne da se u Kanadi postavi prvi bankomat za bitcoin. U Europi, vodeća država po broju takvih bankomata i korisnika bitcoina je susjedna Slovenija.

Osim što ga korisnici smatraju sigurnim, jednostavnim i brzim načinom plaćanja, kao prednost ističu i to što ga nitko ne kontrolira. To što nije podložan hiperinflaciji, i da države njime manipuliraju, nisu moguće blokade računa, sankcije ili kršenja prava pojedinaca. Jeftiniji je, transakcije su jeftinije i do 10 posto. Ovdje se u centima plaćaju transakcije i brži je, ističe Vedran Kajić, osnivač Bspenda.

Vedran je prvi postavio bankomat u Zagrebu. Osim u Hrvatskoj vlasnik je još dvaju bankomata - onoga u Tajlandu i Grčkoj. Dok Vedran postavlja nove bankomate za bitcoin, ekonomist Damir Novotny smatra da digitalni novac nema svijetlu budućnost.

"Bitcoin je jedna od tih valuta koja se pokušava nametnuti kao metavaluta, kao valuta svih valuta izvan realne ekonomije. Međutim funkcija novca je ne samo plaćanje i posredovanje u platnom prometu nego i funkcija štednje, trezoriranje vrijednosti. Bitcoin u ovom trenutku tu funkciju nema i pitanje je hoće li je ikada imati", smatra Novotny.

"Da bi se uspio pozicionirati kao stabilna i konkurentna valuta, bitcoin bi trebale priznati vodeće ekonomske sile. Ako se to ne dogodi neće ta valta imati funkciju štednje. Međunarodni monetarni fond mora prihvatiti tu valutu što se još nije dogodilo. Onda u tom kontekstu ne može biti prihvaćena masovno nego samo u marginalnim ekonomskim transakcijama ali nikako valuta u kojima se akumulira štednja", ističe Novotny.

U Hrvatskoj se na samo nekoliko mjesta može plaćati digitalnim novcem. Bitcoin je dosta nepredvidljiv. Onih 100 kuna koji su uplaćeni na račun više nemaju istu vrijednost, jer se tečaj ne može kontrolirati, zbog čega se često mijenja.

Dok tečaj varira, Vedran i njegovi bitcoin entuzijasti planiraju postaviti još jedan bankomat, onaj u Splitu. U njihovu slučaju svijetom ne upravlja novac, nego bitcoini.

Izvor: HRT

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram