Zatvori
Poslovni Puls
26/10/2015

Rat nije jedini problem za Ukrajinu: Korupacija je na svakom koraku

„Mnoge firme polako gube strpljenje“, kaže Alexander Markus, predstavnik njemačkog gospodarstva u Ukrajini. Polet poslije prosvjeda na Majdanu bi mogao zamrijeti. No, ovo nije trenutak za jadikovanje, smatra ministrica financija Natalija Jaresko. Ova Ukrajinka američkog podrijetla podsjeća da je baš svrgnuti režim Viktora Janukoviča bio taj koji je otežavao život tvrtkama – krađom i samovoljom...

„Naša vrata su za vas uvijek otvorena“, poručuje Jaresko ulagačima, a ministar za infrastrukturu Andrij Pivovarski za DW tvrdi: „Ovoga puta je sve drukčije, ovoga puta smo na putu da promijenimo zemlju. Pokrenuli smo reforme na koje ova zemlja čeka 24 godine.“

Ministarstvo financija i Središnja banka su uspjeli stabilizirati domaću valutu hrivnju. Ministarstvo financija za 2016. očekuje inflaciju od 16 posto i prvi put ponovo gospodarski rast od dva posto. U energetskom sektoru, koji je za Ukrajinu veoma važan, ukinut je sustav preprodaje plina na kojem se obogatila oligarhija u državi.

Ali, najveći problem i dalje postoji: na indeksu korupcije organizacije Transparency International Ukrajina se nalazi na 142. od 172 mjesta. Mnogi korumpirani službenici u državnom aparatu izbjegavaju kazne. „Neki kupe liječnički nalaz i ponekad prijave bolovanje od šest mjeseci“, kaže jedan anonimni izvor. Onaj tko nije na radnom mjestu, prema ukrajinskom pravu, ne može dobiti kazneni premještaj.

Najgora je situacija u pravosuđu. Tu i zapadni simpatizeri gube strpljenje. Prilikom posjeta Kijevu ovoga tjedna predsjednik Odbora za vanjsku politiku njemačkog Bundestaga Norbert Röttgen poslužio se prilično nediplomatskim rječnikom i priznao kako je već dugo poznato da u pravosuđu postoji „sustavna korupcija“. I dodao da među sucima pa sve „do glavnog državnog tužitelja – nema promjena“.

Zapadni menadžer jedne ukrajinske banke je još otvoreniji: „Političari općenito o Ukrajini moraju govoriti mnogo jasnije. Glas ukrajinskog naroda su američki i europski političari, a ne lokalni banditi. Uljudna suzdržanost ne vodi nikuda.“

Nazočnost starog sustava u Ukrajini se dobro vidi na primjeru lučkog grada Odese. Tamo su agenti moćne tajne službe SBU posjetili privatne logističke firme. Pravili su se da istražuju optužbe za prijevaru i bez sudske procedure ocrnili te firme u priopćenju za javnost. Ispostavilo se da su optužbe neutemeljene.

To je sovjetsko razmišljanje – ono je prisutno i dva desetljeća od ukrajinske neovisnosti. No, može biti i da iza toga stoji ovaj ili onaj oligarh, rekla su dva međunarodna menadžera nezavisno jedan od drugog. Po načelu: ako preplašimo strane ulagače, stari sustav će ponovo moći raditi što hoće.

I pored toga, zanimanje stranih investitora za Ukrajinu godinama nije bilo ovako veliko: za konferenciju u berlinskoj Kući gospodarstva prijavilo se 648 njemačkih tvrtki. „To je veliki uspjeh“, kaže Alexander Markus, predstavnik njemačkog gospodarstva u Ukrajini. Za vrijeme berlinske konferencije bi se mogla formirati i njemačko-ukrajinska trgovinska komora kako bi se potpomogla borba protiv starog sustava korupcije i oligarhije. Ali, baš to je, kako kaže međunarodni bankarski menadžer u Kijevu, „krupan zalogaj“.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram