Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2015

HNB: Iduće godine rast hrvatskog BDP-a 1,5 posto

Rast BDP-a ove godine bit će 1,2%, a sljedeće, procjenjuje HNB, 1,5%. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić o tome je govorio na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju...

Nakon šest uzastopnih godina pada, hrvatsko se gospodarstvo nalazi u fazi oporavka, istaknuo je guverner. Rast se intenzivirao početkom 2015., a posebice u drugome tromjesečju, prvenstveno uslijed snažnog rasta izvoza robe i usluga, ali i nešto povoljnijeg kretanja domaće potražnje, kazao je Vujčić.

Istaknuo je i kako su kod kapitalnih investicija vidljivi prvi znaci preokreta trenda, no upozorio je da su investicije kumulativno smanjene za otprilike jednu trećinu u odnosu na posljednju pretkriznu godinu i te će razine biti gotovo nemoguće doseći u srednjem roku, čak i uz ove nešto povoljnije stope rasta.

Vujčić je, također, upozorio na povećanu neizvjesnost na tržištima, do koje je došlo uslijed usvajanja zakonskih izmjena kojima se regulira konverzija i djelomičan otpis kredita stanovništvu s valutnom klauzulom u švicarskom franku.

HNB je intervenirao na deviznom tržištu te time bankama osigurao gotovo 270 milijuna eura dodatne devizne likvidnosti, dok je ukidanjem obveznih blagajničkih zapisa početkom listopada oslobodio 3,4 milijarde kunskih sredstava.

Dug opće države se od početka krize snažno povećava, te se trenutno nalazi blizu razine od 90% BDP-a. Osim visokog primarnog deficita, proteklih je godina na rast javnoga duga uvelike utjecao i tzv. učinak grude snijega, koji proizlazi iz razlike između kamatne stope na javni dug i stope gospodarskog rasta, kazao je Vujčić.
Pojasnio je da je, što je ta razlika veća, to veći negativan učinak grude snijega te je ujedno potreban veći primarni suficit kako bi se zaustavio rast javnoga duga.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram