Zatvori
Poslovni Puls
15/10/2015

Trebamo li se zabrinuti: U rujnu deflacija ubrzala na 0,8 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena u rujnu je zabilježila pad od 0,8%. To je treći mjesec zaredom otkako se bilježe negativne stope inflacije što upućuje na intenziviranje deflacijskih pritisaka kojima, pored uvezenih učinaka pogoduje i razmjerno slaba domaća potražnja. Premda su na mjesečnoj razini blago porasle za 0,4%, potrošačke cijene su u razdoblju od prvih devet mjeseci ove godine prosječno niže za 0,4% u usporedbi s istim razdobljem lani...

Najznačajniji doprinos rastu potrošačkih cijena na mjesečnoj razini (0,73%) došao je od viših cijena u kategoriji odjeće i obuće koje su u rujnu zabilježile dvoznamenkasti rast od gotovo 14% u odnosu na kolovoz (uslijed novih jesenskih kolekcija odjeće i obuće). Također, pozitivan doprinos mjesečnom rastu cijena došao je i od viših cijena iz kategorije stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva gdje je zabilježen mjesečni rast cijena od 1,2%. S druge strane, blagi mjesečni rast potrošačkih cijena ublažen je negativnim doprinosom cijena iz kategorije prijevoza (0,30%) koje su u promatranom mjesecu bile za 2,3% niže u odnosu na kolovoz.

Promatrano u odnosu na isti mjesec prošle godine nastavku deflatornih kretanja snažno je pridonio pad cijena u kategoriji prijevoza (8,8%) potaknut padom u kategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (14,8%). Slijedi ga pad u kategoriji obrazovanja (0,9%) zatim pokućstva, opreme za kućanstvo i redovitog održavanja kućanstva (0,5%) te u kategoriji odjeće i obuće (0,3%). S druge strane, snažniji pad cijena na godišnjoj razini ublažio je rast cijena prehrane i bezalkoholnih pića (0,1% godišnje), uzrokovan godišnjim rastom cijena voća i povrća (4% odnosno 3,3%); alkoholnih pića i duhana (2%) te višim cijenama stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (0,3%).

Niže uvozne cijene sirove nafte posljedično podržavaju deflacijske pritiske na cijene goriva i plina na godišnjoj razini. Tako su u rujnu na godišnjoj razini cijene plina bile niže za 7% dok su cijene tekućih goriva niže za 31,5%. Isključimo li stoga iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente kao što su cijene energije i prehrane, temeljna godišnja stopa inflacije u rujnu zabilježila je pozitivnu stopu godišnjeg rasta od 0,8%.

"Glavna prepreka višim stopama rasta potrošačkih cijena u narednim mjesecima i dalje će ostati uvezena deflatorna kretanja i oslabljena domaća potražnja, dok će s druge strane, deflatorne pritiske na godišnjoj razini ublažavati razmjerno niska baza iz 2014. godine", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram