Zatvori
Poslovni Puls
12/10/2015

Država spašava šibensku Jadransku banku!

Nad šibenskom Jadranskom bankom počeo je proces sanacije, i to zbog višegodišnje borbe s gubitcima i manjkom kapitala. U banci neće biti drugih promjena, osim upravljačkih. Nastavlja raditi, klijentima će i dalje pružati financijske usluge te im omogućavati zaduživanje. Ovo je prvi put u 15 godina da država spašava banku. Sanaciju financiraju Fond osiguranih depozita i Fond za sanaciju pa troška za državu nema...

DAB je u četvrtak, 8. listopada, donio odluku o otvaranju postupka sanacije Jadranske banke, a u skladu s prijedlogom Savjeta HNB-a od 2. listopada, javlja HRT.

"Toj je odluci prethodilo prihvaćanje sanacijskog plana od strane Savjeta HNB-a, uz prethodno mišljenje Ministarstva financija i DAB-a. Dosadašnju upravu zamijenila je sanacijska uprava, a ovlasti NO-a i glavne skupštine izvršavat će Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB). Sve ostalo je nepromijenjeno", potvrdila je Marija Hrebac, direktorica DAB-a.

Kako je u svojoj odluci objavio DAB, središnja je banka utvrdila da Jadranska banka ostvaruje gubitke te da je njezina imovina manja od obveza. Naime, prema procjeni HNB-a, kumulativni je gubitak Jadranske banke na kraju ožujka ove godine iznosio 322,16 milijuna kuna, dok je imovina banke u tom trenutku bila 25,3 milijuna kuna manja od ukupnih obveza. Pritom je utvrđeni kumulativni gubitak bio viši i od iznosa redovitog osnovnog kapitala banke, kao i od iznosa podređenog instrumenta uključenog u dopunski kapital, stoji u odluci DAB-a.

Sanacija Jadranske banke predložena je nakon što su ispunjeni uvjeti za njezino pokretanje prema Zakonu o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, navode iz HNB-a. Objašnjavaju kako je utvrđeno postojanje javnog interesa za nastavak funkcioniranja banke u značaju njezinih ključnih funkcija, u prvom redu za dostupnost kreditiranja te platnih usluga građanima i gospodarskim subjektima u Šibensko-kninskoj županiji, kao i u zaštiti javnih sredstava.

Prema podacima središnje banke, od ukupnih depozita stanovništva i gospodarskih subjekata u županiji, 34,4 posto odnosi se na Jadransku banku, a čak 50 posto ukupnih sredstava koje je cjelokupni bankarski sektor pozajmio trgovačkim društvima s područja ove županije dolazi iz Jadranske banke. U banci su potkraj kolovoza ove godine građani imali otvoreno gotovo 25 tisuća računa za plaćanje, a njezine poslovnice i bankomati čine 48 posto poslovnica svih banaka i 23 posto svih bankomata u županiji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram