Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2015

Banke šokirane: Europski sud pravde može srušiti Milanovićevu odluku!

Banke su iznenađene odlukom predsjednika Vlade RH o zamrzavanju tečaja švicarskog franka, jer ona nije u skladu s načelnim dogovorom postignutim jučer s Ministarstvom financija...

"Od kada je tečaj CHF-a naglo skočio banke su pokazale dobru volju i odmah započele razgovore s Ministarstvom financija koje je na sastanku načelno bilo prihvatilo prijedlog banaka za olakšavanje otplate dužnicima u CHF-u.

Prema financijskom efektu za dužnika rješenje banaka je vrlo slično kao i premijerov prijedlog, ali su ova dva rješenja suštinski različita, jer država najavljenim prijedlogom izravno i retroaktivno zadire u privatno-pravne poslovne odnose što je uistinu ustavno upitno.

Banke su predložile zamrzavanje rata na rok od tri mjeseca tijekom kojih se treba naći trajno rješenje, a sljedeća tri mjeseca rate bi ostale zamrznute zbog provedbe rješenja. Dodatno, banke su predložile da trajno rješenje svakako uzme u obzir socijalne razlike među dužnicima, odnosno da se značajnije pomogne onima koji su zaista ugroženi. Također, trajno rješenje mora se zasnivati na podjeli troška između svih dionika.

Premijer je točno primijetio da je odgovornost za stanje podijeljena na sve sudionike te tim više iznenađuje njegova odluka da se teret prebaci na samo jednu stranu – banke.

Premijer je isto tako točno naglasio da je ovakva odluka bez presedana. Zato smo uvjereni da će se i Europski sud pravde, ako mu se postavi to pitanje, na kraju suglasiti s takvom premijerovom ocjenom i uputiti na njezino ukidanje.

Dodatno, zadnjih dana često spominjanu netočnu tezu da su banke zarađivale na tečajnim razlikama opovrgnuo je i guverner Hrvatske narodne banke koji je naveo točne brojke i naglasio da je razlika između imovine i obveza banaka u švicarskim francima takva da je potpuno jasno da banke “nisu mogle s tog temelja ostvarivati ekstraprofite”.

Zbog svega rečenog, nadamo se da će Sabor ipak odustati od jučer najavljenog zakonskog prijedloga, koji samo može izazvati dodatne probleme i vjerojatno prebacivanje ukupnog troška na porezne obveznike RH", stoji u priopćenju iz HUB-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram