Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2015

Završena dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke

Hrvatska poštanska banka je nakon suglasnosti Europske komisije upisom novih dionica završila proces dokapitalizacije čime se temeljni kapital Banke povećava za 550 milijuna kuna i iznosi 1,21 milijardu kuna, priopćili su iz HPB-a.Dokapitalizacija HPB-a provedena je javnom ponudom do najviše 916.666 novih dionica u dva kruga...

U prvom krugu, u kojem su pravo upisa novih dionica imali isključivo privatni investitori, uplaćeno je 305,9 milijuna kuna čime je gotovo dvostruko premašen iznos od 165 milijuna kuna koji je Europska komisija zahtijevala od Banke kako bi se dokapitalizacija smatrala tržišnom. Europska komisija tražila je, naime, da udjel privatnih investitora u skladu s načelom subjekta u tržišnom gospodarstvu (Market Economy Operator) iznosi najmanje 30% od 550 milijuna kuna novog kapitala, navodi se u priopćenju.

U prvom krugu sudjelovalo je 18 investitora među kojima su obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, UCITS fondovi, alternativni investicijski fondovi, osigurajuća društva, fondovi za gospodarsku suradnju, trgovačka društva i fizičke osobe. Najveći udjel u skupini privatnih investitora pripada obveznim mirovinskim fondovima - sva četiri obvezna mirovinska fonda zajedno uplatili su 163,2 milijuna kuna ili 53%, te u novoj vlasničkoj strukturi Banke imaju udjel od 13,4 posto.

U dugom krugu, uz uvjet uspješnosti prvog kruga, pravo na upis novih dionica imali su država i državna poduzeća. Kako je u prvom krugu uplaćeno 509.852 novih dionica, za drugi je krug preostalo 406.814 dionica koje je upisala država te uplatila 244,1 milijun kuna. Tako su privatni investitori u dokapitalizaciji sudjelovali s udjelom od 56%, a država sa 44%. Konačna cijena jedne nove dionice utvrđena je na temelju zaprimljenih ponuda iz upisnica iz prvog kruga i iznosi 600 kuna.

Vlasnička struktura HPB-a nakon dokapitalizacije izgleda ovako:

- novi privatni dioničari 25,2%
- DUUDI (RH + HZMO) 51,2%
- HP 11,9%
- DAB 9,0%
- Fond NEK 2,3%
- Croatia Airlines 0,1%
- manjinski dioničari 0,3%

Provedbom dokapitalizacije Hrvatska poštanska banka premašuje od HNB-a traženih 14% adekvatnosti kapitala.

Agent izdanja za provedbu javne ponude novih redovnih dionica Hrvatske poštanske banke je Privredna banka Zagreb, a HPB će izraditi prospekt za potrebe uvrštenja svih dionica Banke u Službeno tržište Zagrebačke burze.

"Privatni kapital koji je uplatilo 18 privatnih investitora, najznačajnijih kompanija, financijskih institucija, pravnih i fizičkih osoba u Hrvatskoj pokazatelj su snage i vrijednosti naše banke i povjerenja u naš Poslovni plan. Ovom uspjehu posebnu vrijednost daje činjenica da je odobrenje za MEO poslovni plan od strane EK dobilo tek nekoliko banaka od nekoliko stotina koje su ga zatražile. Dobar dio stručne javnosti smatrao je da HPB takvo odobrenje ne može dobiti. Zahvaljujem privatnim investitorima na povjerenju, predstavnicima vlasnika iz Ministarstva financija i DUUDI-ja na suradnji, vanjskim suradnicima i agentu izdanja na odlično obavljenom poslu, kolegama iz Banke na paralelnom ostvarivanju odličnog poslovnog rezultata i najviše našim klijentima koji su tijekom cijelog ovog procesa bili uz nas", naglašava predsjednik uprave HPB-a Tomislav Vuić.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram