Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2015

Kroz krizu hrvatska industrijska proizvodnja oslabljena za 16 posto

U posljednjih godinu dana samo je jednom, i to u siječnju, zabilježen godišnji pad industrijske proizvodnje, a u ostalim je mjesecima zabilježen rast. Pozitivni trendovi industrijske proizvodnje rezultat su povoljnijih kretanja na strani domaće i inozemne potražnje, odnosno bilježi se blagi rast osobne potrošnje i rast robnog izvoza...

U kolovozu ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, veća za 2,8 % u odnosu na isti mjesec lani. No, prema desezoniranim podacima, industrijska je proizvodnja u kolovozu bila manja za 4,1 % u odnosu na srpanj. Na pozitivna kretanja proizvodnje u kolovozu utjecali su godišnji rast proizvodnje u rudarstvu i vađenju (5,4 %) te u prerađivačkoj industriji (4,6 %), ali i godišnji pad opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (-10,8 %) koji je rezultat smanjene proizvodnje električne energije (uslijed suše). Unutar prerađivačke industrije rast je zabilježen u 14 od ukupno 24 grane.

Slijedom kontinuiranoga godišnjeg rasta proizvodnje koji traje od veljače ove godine, u prvih osam mjeseci ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, industrijska je proizvodnja bila 1,9 % veća u odnosu na to razdoblje prošle godine, ali i oko 16 % manja u odnosu na to razdoblje 2008. godine, što je rezultat višegodišnjih negativnih kretanja uslijed gospodarske krize. Spomenuti kumulativni rast, strukturno gledano, rezultat je povećanja proizvodnje u rudarstvu i vađenju (5 %) i prerađivačkoj industriji (2,4 %), dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji ostvaren pad proizvodnje (-3,3 %). U ovoj godini, uz nastavak povoljnijih kretanja domaće i inozemne potražnje, očekujemo blagi rast ukupne industrijske proizvodnje od oko 1,6 %, ali s obzirom na nisku bazu i dalje se ne može govoriti o znatnijem oporavku.

Na razini Europske unije, također se bilježe pozitivna kretanja, pa je tako u srpnju ove godine industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1,8 % (u Hrvatskoj 3,9 %) veća u odnosu na isti mjesec lani. Spomenuti je rast nastavak kontinuiranoga uzlaznog trenda koji traje od kraja prošle godine.

Tako je i na kumulativnoj razini ostvaren rast, odnosno, u prvih je sedam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja EU u prosjeku, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila oko 1,7 % (u Hrvatskoj oko 1,6 %) veća u odnosu na to razdoblje prošle godine, ali i oko 7,6 % (u Hrvatskoj oko 16,3 %) manja u odnosu na to razdoblje 2008. godine. Spomenuta kretanja na kumulativnoj razini rezultat su zabilježenog povećanja proizvodnje u većini zemalja EU, dok je pad zabilježen u Belgiji (-0,7 %), Estoniji (-0,4 %), Grčkoj (-0,8 %), Nizozemskoj (-0,8 %) i Finskoj (-3,1 %). Na razini cijele ove godine očekujemo, također uz povoljnija kretanja domaće i inozemne potražnje, rast industrijske proizvodnje u Europskoj uniji od oko 1,7 %.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Industrijska proizvodnja gotovo kontinuirano raste u posljednjih godinu dana, a u prvih osam mjeseci veća je za 1,9 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No unatoč takvim pozitivnim trendovima kretanja, razina industrijske proizvodnje u odnosu na 2008. godinu ostaje niža za 16 %. Uz nastavak povoljnih tendencija domaće i inozemne potražnje, očekujemo da će rast industrijske proizvodnje u ovoj godini iznositi oko 1,6 %“.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram