Zatvori
Poslovni Puls
29/09/2015

Snažno usporavanje rasta industrijske proizvodnje u kolovozu

Prema posljednjim podacima DZS-a, industrijska proizvodnja (prema desezoniranim indeksima) u kolovozu je zabilježila pad od 4,1% u odnosu na srpanj. Razmjerno snažan pad u odnosu na prethodni mjesec podržan je mjesečnim padom u kategoriji intermedijarnih proizvoda (7,6%), trajnih proizvoda za široku potrošnju (6,2%) te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,0%). Istovremeno, značajan pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini ublažen je pozitivnim stopama rasta u industrijskim grupacijama energije (koja je zabilježila mjesečni rast od 2%) te kapitalnih proizvoda (koji su mjesečno porasli za 0,5%)...

Usprkos padu na mjesečnoj razini, u kolovozu je već sedmi mjesec zaredom ukupna industrijska proizvodnja (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila godišnji rast od 2,8%. Pored učinka baznog razdoblja, nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje uvelike je podržan i oporavkom inozemne potražnje. Promatrano kumulativno u razdoblju od prvih osam mjeseci, ukupna industrijska proizvodnja zabilježila je prosječan rast od 1,9% u odnosu na isto razdoblje lani.

Promatrano prema kategorijama GIG-a, godišnji rast industrijske proizvodnje u kolovozu predvođen je većim obujmom proizvodnje u sektoru kapitalnih proizvoda (koji je zabilježio dvoznamenkasti rast od 14,7% godišnje), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (7,8%) te trajnih proizvoda za široku potrošnju (7,0%). S druge strane, u sektoru intermedijarnih proizvoda te energije zabilježen je godišnji pad proizvodnje od 6,7% odnosno 1,7%.

Prema NKD-u, prerađivačka industrija koja čini gotovo 82% ukupnog obujma industrijske proizvodnje, zabilježila je solidan rast na godišnjoj razini od 4,6%. Premda je na mjesečnoj razini zabilježila razmjerno snažan mjesečni pad od 4,8%, prerađivačka industrija je u kolovozu već sedmi mjesec zaredom nastavila s pozitivnim godišnjim stopama rasta. U kumulativnom razdoblju od prvih osam mjeseci prerađivačka proizvodnja je porasla za 2,4% godišnje. Najveći udio u prerađivačkoj industriji odnosi se na proizvodnju prehrambenih proizvoda (koja čini preko 16% ukupne industrijske proizvodnje) te je u istom promatranom razdoblju ostvarila godišnji rast od 4,4%.

Snažan dvoznamenkasti relativni rast u istom promatranom razdoblju zabilježen je proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (36,1%), u proizvodnji kože i srodnih proizvoda (28,3%) te u proizvodnji proizvoda od gume i plastike (20,3%). Istovremeno, u istom kumulativnom razdoblju značajniji godišnji pad ostvaren je u proizvodnji metala (13,9%) te u ostaloj prerađivačkoj industriji (13,7%).

Godišnji rast u kolovozu zabilježen je i u proizvodnji iz područja rudarstva i vađenja (5,4%), dok je već četvrti mjesec zaredom proizvodnja iz područja opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježila negativnu godišnju promjenu od 10,8%.

"Uslijed izuzetno niske baze, ali i nastavka rasta inozemne potražnje te uz blagi oporavak domaće potražnje, do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta ukupne industrijske proizvodnje na godišnjoj razini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram