Zatvori
Poslovni Puls
24/09/2015

Lalovac: Bankama je bolje da ne započinju sukob s Vladom

Hrvatska Vlada ispunila je ovogodišnje financijske planove, deficit će biti manji od 5% i ne treba očekivati novo zaduživanje prije iduće godine, najvjerojatnije u drugom tromjesečju, kazao je ministar financija Boris Lalovac u intervjuu za Reuters...

Istaknuo je kako očekuje da će ove godine deficit općeg proračuna biti ispod ciljane razine dogovorene s Europskom komisijom od 5% bruto domaćeg proizvoda (BDP). "Mislim da će deficit biti manji i do 4 milijarde kuna, zahvaljujući većim poreznim prihodima i potrošnji građana. Još ne znamo kakav će biti deficit javnih poduzeća, no ukupni deficit bit će sigurno ispod 5%", dodao je ministar.

Lalovac je kazao da iduće godine planira daljnje smanjenje troškova, ponajprije u zdravstvenom sektoru i javnim poduzećima. "Prihodi proračuna mogu rasti samo s većim stopama rasta gospodarstva, ne planiramo nove ili veće poreze. Očekujemo već iduće godine primarni proračunski suficit, što bi trebalo pridonijeti stabilizaciji javnog duga", kazao je Lalovac.

Izrazio je nadu da banke neće započeti sukobe zbog konverzije kredita u švicarskim francima u eure. Nadam se da banke neće otvoriti nikakve sukobe s Vladom jer bi ugrozile svoje vlastito poslovanje, s obzirom da je država najveći i najpouzdaniji dužnik, kazao je Lalovac.

Istaknuo je da konverzija neće ugroziti stabilnost bankarskog sektora i da ne postoje fiskalni rizici. Fiskalni rizik (u slučaju pravnih akcija banaka) teško da postoji jer država uvijek ima instrumente za kompenzaciju troškova, kao što je uvođenje poreza na aktivu banaka, kakav već postoji u nekim članicama Europske unije, kazao je Lalovac.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram