Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2015

HGK: Potrebna hitna normalizacija robnog prometa sa Srbijom

Hrvatska gospodarska komora zatražila je što bržu normalizaciju robnog prometa između Hrvatske i Srbije kako bi se izbjegla velika šteta za gospodarstvo. Procjenjuje kako tisuću hrvatskih tvrtki koje posluju sa Srbijom dnevno gubi milijun eura...

Kraš preko Bajakova godišnje izvozi dvije tisuće tona proizvoda za tržišta Srbije, Makodenije, Kosova, Grčke. Strahuju što će biti ako granični prijelaz ostane duže vrijeme zatvoren. Proizvodnja ugositeljske opreme, koju Končar izvozi u Srbiju, također je u pitanju. No ugovori se moraju poštovati.

Iz HGK upozoravaju da bi ova situacija mogla ugroziti teškom mukom obnovljene gospodarske odnosa sa Srbijom u koju su 2014. hrvatske tvrtke uložile 683 milijuna eura. Stoga gospodarstvenci apeliraju prema hrvatskoj i srbijanskoj vladi da se teretni promet što prije normalizira.

Iz HDZ-a je priopćeno kako od početka pozivaju Vladu da osigura uvjete za kontrolirani prolazak migranata kroz Hrvatsku. 'Umjesto toga Vlada je zatvorila službene granične prijelaze za legalan protok ljudi i roba, a istodobno omogućila nelegalan i nekontroliran ulazak migranata kroz zelenu granicu', napominju te dodaju kako stihijskim postupcima Vlada osim humanitarno-sigurnosnog propusta počinje ozbiljno ugrožavati i gospodarske interese RH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram