Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2015

Ekonomski institut: Gospodarstvo se oporavlja, ali javne financije su problem

Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb u najnovijem broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly očekuju pozitivnu stopu rasta od 0,5 posto za 2015. godinu te snažniji rast od 1,1 posto u 2016. godini...

"S jedne strane, ovakva očekivanja posljedica su pozitivnih prognoza ekonomskog rasta u okruženju, posebice u Eurozoni. S druge strane, kretanja na domaćem tržištu povoljnija su nego što se ranije očekivalo što se prije svega odnosi na blag rast osobne potrošnje te na značajniji oporavak investicija. Također, i pokazatelji na tržištu rada ukazuju na preokret negativnog trenda", navode s Ekonomskog instituta Zagreb.

Ipak, analitičari upozoravaju kako će gospodarska kretanja do kraja ove godine, kao i u prvom dijelu iduće, biti značajno obilježena parlamentarnim izborima.

"Iako konačan datum izbora još uvijek nije potvrđen, predizborna kampanja u punom je jeku, što znači da su državne financije trenutno više u funkciji nadolazećih izbora nego pridržavanja procedura prekomjernog deficita, odnosno suzbijanja deficita i javnog duga. Tako se u ovom trenutku zakon koji bi trebao riješiti problem kredita u švicarskim francima i prijedlozi različitih zakona koji su u postupku, npr. promjene zakona o socijalnoj skrbi, čine više populističkim mjerama nego stvarnim reformskim potezima. U skladu s time, očekivana je odluka Vlade da ne donese proračun za 2016. nego tek odluku o privremenom financiranju", navode iz EIZG-a.

Iako određeni pokazatelji Ministarstva financija ukazuju na poboljšanje stanja državnih financija, zbog nedostatka službenih, konsolidiranih i usporedivih podataka za razdoblje nakon prvog tromjesečja 2015. stvarno stanje državnih financija ustvari je nepoznato, smatraju analitičari.

Ekonomski institut Zagreb smatra da se ispunjavanje ciljeva iz Procedure prekomjernog deficita za 2015. i 2016. ne čini realnim, te se prognozira deficit u iznosu 5,5 posto BDP-a u 2015. i njegovo umjereno smanjenje na 5 posto u 2016.

"Iako se zbog financijske slabosti kućanstava i poduzeća na strani potražnje te slabih izgleda za rast na strani ponude očekuje negativan rast kreditne aktivnosti u 2015., uz blag oporavak kreditiranja tek u idućoj godini, konačno rješenje oko kredita u švicarskim francima te financijske posljedice koje će ono sa sobom donijeti, imat će velik utjecaj i na kretanje kreditne aktivnosti", navode analitičari EIZG-a.

Posebna pozornost u ovom broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly posvećena je velikom odljevu stanovništva u inozemstvo od početka krize te mogućim dugoročnim negativnim posljedicama ove pojave.

"Prema službenoj statistici, samo u 2014. godini u inozemstvo je odselilo više od 21 tisuće ljudi, od čega najveći broj (60 posto) u zemlje Europske unije, ponajprije u Njemačku. Dodatno zabrinjava to da je najveći udio iseljenika u primarnoj radnoj dobi, odnosno 45 posto svih emigranata u 2014. u dobi je između 25 i 45 godina. Iako ovakva kretanja kratkoročno smanjuju nezaposlenost te tako poboljšavaju pokazatelje tržišta rada, dugoročno bi mogla ugroziti potencijalni rast gospodarstva", upozorava se s Ekonomskog instituta Zagreb.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram