Zatvori
Poslovni Puls
17/09/2015

Pozitivni izvozni trendovi u EU i Hrvatskoj

Robni je izvoz EU28 tijekom prvih sedam mjeseci na godišnjoj razini povećan za 7,2 %, a uvoz za znatno manjih 3,2 %, tako da je i saldo robne razmjene s prošlogodišnjeg deficita od 2,8 milijardi eura prerastao u suficit od 36 milijardi eura. Daleko najveći rast izvoza zabilježen je prema SAD-u, čemu je znatno doprinijelo jačanje američke valute prema euru od približno 19 % na godišnjoj razini...

Takav rast vrijednosti dolara dijelom je utjecao na rast konkurentnosti proizvoda iz EU, a dijelom na vrijednosni rast postojećih ugovora u dolarima promatranih u eurima. Među ostalim najvećim vanjskotrgovinskim partnerima EU, značajan pad od 31,3 % zabilježen je samo prema Rusiji, i to zbog trgovinskih sankcija uvedenih u prošloj godini. Promatrano po proizvodima, povećan je izvoz svih grupa proizvoda, osim energije na čiji je pad utjecao pad cijena sirove nafte i ostalih energenata na globalnom tržištu. Pritom je najviše povećana vrijednost strojeva, uređaja i vozila.

Kod uvoza je također samo kod energije, te u znatno manjoj mjeri kod sirovina, zabilježen pad, a najveći rast ponovo bilježe strojevi, uređaji i vozila. Rast Intra EU izvoza, odnosno ukupne vrijednosti izvoza među članicama EU, bio je nešto manji i iznosio je 4,4 %, ali je iznosom i dalje znatno premašivao iznos Extra EU izvoza.

Tako je, prema podacima Eurostata, Extra EU izvoz u sedam mjeseci iznosio 1.050 milijardi eura, a ukupan Intra EU izvoz 1.797 milijardi eura. Pritom su Irska (23 %) i Hrvatska (16 %) ostvarile najveće stope Intra EU izvoza na godišnjoj razini, znatno veće od prosjeka svih članica koji je iznosio 5,8 %. Promatrano po ukupnom rastu izvoza, Hrvatska je također bila među najuspješnijim članicama, odnosno skupini s dvoznamenkastim rastom pridružili su se još i Cipar (24 %) te Ujedinjeno Kraljevstvo (10 %). Rast izvoza u Hrvatskoj i dalje je pod utjecajem pristupanja u članstvo Europske unije te oporavka u djelatnosti proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (pretežno brodogradnja) koja je posljednjih godina bilježila negativne trendove.

Kad se govori o Intra i Extra EU izvozu primjetno je da je odnos vrijednosti Extra EU izvoza i Intra EU razmjene (koja odgovara ukupnom iznosu izvoza svih članica) ostao na približno prošlogodišnjoj razini, ali je, pretežno zbog smanjenog izvoza u Rusiju, zabilježen nešto veći značaj Intra EU razmjene u odnosu na 2013. godinu, prenosi HGK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram