Zatvori
Poslovni Puls
07/09/2015

G20: Potrebno podržati globalni gospodarski oporavak

U priopćenju po završetku dvodnevnog ključnog sastanka objavljenog u subotu, ministri financija i guverneri središnje banke skupine G20 obećali su poduzeti odlučne korake za održavanje tekućeg gospodarskog oporavka...

Ministri financija i guverneri središnje banke pokušat će izbjeći stalne pomake u tečajnoj listi te nastaviti nadzirati razvoj događaja, procijeniti učinke prelijevanja i riješiti potencijalne rizike po potrebi u nastojanju poticanja povjerenja i financijske stabilnosti.

"Monetarne politike nastavit će podupirati gospodarsku djelatnost u skladu s mandatima središnjih banaka", navodi se u priopćenju, dodajući kako će doći do "zaoštravanja monetarne politike u nekim naprednim gospodarstvima".

Po pitanju rata valuta, gospodarski političari su istaknuli: "Ponavljamo našu odlučnost u guranju sustava tržišno orjentiranog tečaja i felksibilnosti tečaja kako bi se reflektirali temelji te izbjegli stalni otkloni tečaja. Suzdržat ćemo se od konkurentne devalvacije te oduprijeti svim oblicima protekcionizma."

Suočavajući se sa svjetskim izazovima, ministri financija i guverneri banaka rekli su kako će pažljivo kalibrirati i jasno iskomunicirati svoja djelovanja, osobito ona s pozadinom glavnih monetarnih i druge politike, kako bi smanjili negativne učinke prelijevanja, ublažili neizvjesnost i promicali transparentnost.

Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, zaključila je: "Rizici za izglede su povećani, osobito za gospodarstva tržišta u nastajanju. S ovom pozadinom, prioriteti politike su čak veći nego što su bili kad smo se sastali prošli put u travnju", prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram