Zatvori
Poslovni Puls
04/09/2015

U srpnju ostvaren rast industrijske proizvodnje od 3,9 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, industrijska proizvodnja (prema desezoniranim indeksima) u srpnju je zabilježila solidan rast od 3,5% u odnosu na prethodni mjesec. Mjesečni rast podržan je i učinkom baznog razdoblja obzirom da je u lipnju zabilježen razmjerno snažan pad od 3% mjesečno...

Razmjerno snažna stopa mjesečnog rasta donijela je pozitivan utjecaj i na godišnje promjene. Naime, ukupna industrijska proizvodnja u srpnju je, prema kalendarski prilagođenim indeksima zabilježila rast od 3,9% u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je ujedno šesti mjesec zaredom otkako se bilježe pozitivne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje koja je, osim učinkom baznog razdoblja, uvelike podržana oporavkom inozemne potražnje. Promatrano kumulativno u razdoblju od prvih sedam mjeseci ukupna industrijska proizvodnja zabilježila je prosječan rast od 1,8% u odnosu na isto razdoblje lani.

Promatrano prema kategorijama GIG-a, godišnji rast industrijske proizvodnje u srpnju predvođen je većim obujmom proizvodnje u sektoru kapitalnih proizvoda (9,2%), intermedijarnih proizvoda (4,2%), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (4,1%) te trajnih proizvoda za široku potrošnju (0,6%). S druge strane, u sektoru energije je zabilježen godišnji pad proizvodnje od 3,8%.

Prema NKD-u, prerađivačka industrija koja čini gotovo 82% ukupnog obujma industrijske proizvodnje, s mjesečnim rastom od 3% zabilježila je solidan rast na godišnjoj razini od 4,6% nastavljajući već šesti mjesec zaredom s pozitivnim godišnjim stopama rasta. U kumulativnom razdoblju od prvih sedam mjeseci prerađivačka proizvodnja je porasla za 2,1%godišnje. Najveći udio u prerađivačkoj industriji odnosi se na proizvodnju prehrambenih proizvoda (koja čini preko 16% ukupne industrijske proizvodnje) te je u istom promatranom razdoblju ostvarila godišnji rast od 3,6%. Dvoznamenkasti relativni rast od preko 30% godišnje zabilježen je u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (26,2%) te u proizvodnji proizvoda od gume i plastike (22,2%). Istovremeno, u istom kumulativnom razdoblju značajniji godišnji pad ostvaren je u proizvodnji metala (-14,9%) te u ostaloj prerađivačkoj industriji (-12,5%).

Godišnji rast u srpnju zabilježen je i u proizvodnji iz područja rudarstva i vađenja (2,3%), dok je već treći mjesec zaredom proizvodnja iz područja opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježila negativnu godišnju promjenu od 4,6%, objavljuju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram