Zatvori
Poslovni Puls
01/09/2015

Novi stečajni zakon: Konačni kraj za više desetaka tisuća tvrtki?

Na snagu stupa novi stečajni zakon, za koji u Vladi tvrde da će biti učinkovitiji i transparentniji od dosadašnjeg. A u praksi to znači da će tvrtke čiji je račun blokiran više od 120 dana automatski u stečaj. Isto će ih snaći i ako radnicima ne budu isplaćivale plaće dulje od tri mjeseca...

Da ga Vlada prije desetak dana nije proglasila javnom ustanovom od strateškog interesa, Imunološki bi zavod završio u stečaju. Nekoliko dana prije stupanja na snagu novog zakona neisplaćene plaće sjele su na račun i Imunološki je spašen.

No to neće biti sudbina brojnih drugih tvrtki. Prema podacima Fine, gotovo 20.000 tvrtki u blokadi je dulje od 120 dana. Zanimljivo, čak 15.000 nema nijednog zaposlenog. Dug tvrtki blokiranih dulje od četiri mjeseca iznosi više od 19 milijardi kuna, a najviše su dužne opet one bez zaposlenih - gotovo 14,5 milijardi.

I poslodavci vjeruju da je novi zakon korak naprijed koji će odstraniti bolesno tkivo. Zakon podupiru i sindikati. Ističu da ne treba strahovati od nove vojske nezaposlenih.

Na istoj strani poslodavci i sindikati, ali ne i stručnjaci. Pribojavaju se da bi upravo radnici mogli izvući kraći kraj.

A ako već izgube radno mjesto, radnike može utješiti što će im država isplatiti do tri minimalne plaće, koje zbog blokade računa ili stečaja od poslodavca nikad ne bi dobili, piše HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram