Zatvori
Poslovni Puls
25/08/2015

Europska unija bilježi dramatično povećanje izvoza u SAD

Platna bilanca kao skup svih transakcija Europske unije sa svijetom pokazuje poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, s realizacijom suficita na podračunima roba i usluga te posljedično i na cijelom tekućem računu, navode analitičari HGK...

U lipnju je na području EU 28 realiziran višak na tekućem računu platne bilance u iznosu od 12,3 milijarde eura, što je nešto manji suficit nego prethodnog mjeseca (13,3 milijarde eura), no i značajno različit nego u lipnju prošle godine kada je realiziran deficit od 2,4 milijarde eura.

Takva promjena je generirana primarno uslijed bolje izvedbe na robnom podračunu na kojem je prošle godine u lipnju zabilježen slabiji robni izvoz od robnog uvoza, s deficitom na razini 2,6 milijardi eura. Ovogodišnjeg lipnja robni je podračun opet u plusu, na razini od 7,9 milijardi eura, uslijed poboljšanja u ukupnom izvoznom plasmanu članica EU, unatoč smanjenju izvoza na rusko tržište (u prvih pet mjeseci za 34%).

Rastu robnog izvoza značajno je doprinijela i deprecijacija eura prema dolaru te je najveće povećanje zabilježeno upravo na područje SAD-a (u prvih pet mjeseci za 22%). Na robnom podračunu je ostvareno 146,7 milijardi eura prihoda (izvoz), 4,4% manje nego u istom mjesecu prošle godine, dok je na stavci rashoda (uvoz) promjena bila blaža (rast za 0,4%). Podračun usluga, na kojem se ostvaruje najveći suficit, realiziran je s viškom od 14,5 milijardi eura, nešto više nego prethodne godine (+11,5%). Dohodovni podračun je ostao deficitaran s 2,9 milijardi eura deficita (45% više nego prethodnog mjeseca i prethodne godine).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram