Uvijek aktivni bloger i ulagač Nenad Bakić u još jednom osvrtu na ovogodišnju turističku sezonu komentirao je hrvatsku “ovisnost” o toj gospodarskoj djelatnosti…

“Društveno gledajući, turizam je velika pokora, on je jedan od dva razloga zašto je Hrvatska ostala najsocijalističkija zemlja Europe. Omogućio nam je da se ne mijenjamo, za razliku od ostalih ex-socijalističkih/komunističkih zemalja. Tu ne mislim na Dalmatince, koji su na njemu razvili lijepo rentijersko gospodarstvo (načelno nema ništa loše u renti), nego na državu u cjelini. Jer država je ovako ili onako zahvatila taj ogroman upliv, bez čega bismo se odavno primakli bankrotu ovakvog načina života, a kao što znamo, socijalizam prestaje tek tada”, piše Bakić u svom osvrtu na činjenicu da turizam u hrvatskom BDP-u zauzima udio od gotovo 20 posto.

“Ni u kom slučaju ne mislim da ‘bismo se trebali fokusirati na turizam u Hrvatskoj’, dapače čak ni ne mislim da se na išta trebamo fokusirati i organizirano kao država ‘gurati’, nego da tržište treba samo istraživati i iskorištavati prilike. Ali mislim da je hrvatski turizam iskoračio na novu, aktivniju trajektoriju, da ova sezona neće biti izuzetak, nego tek nagovještaj onoga što slijedi”, zaključuje Bakić.