Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2015

Rublja i kineski juan će srušiti dolar zahvaljujući novom tržištu zlata

Cijene na burzama New Yorka i Londona ne održavaju pravu vrijednost zlata kao rezerve i standarda novčane stabilnosti, smatra američki ekonomist William Engdahl. Velike privatne i središnje banke na Zapadu na umjetan način snižavaju cijenu zlata, jer bi skupo zlato ugrozilo dolar kao glavnu svjetsku rezervnu valutu, navodi se u članku objavljenom na portalu New Eastern Outlook...

Potezi Rusije i Kine u pravcu pokretanja vlastitog tržišta zlata omogućit će im da se oslobode anglo-američke zavjere u manipuliranju cijenama, koja blokira prirodne tokove zlata u svjetskoj ekonomiji, piše Engdahl, a prenosi RIA Novosti.

Kina je u svibnju uz sudjelovanje Šangajske burze zlata osnovala najveći zlatni investicijski fond na svijetu vrijednosti 16 milijardi dolara. Investitori fonda su dvije najveće kineske tvrtke za eksploataciju zlata, koje će ulagati sredstva u projekte za eksploataciju plemenitog metala duž euroazijskog Puta svile, uključujući teritorij Ruske Federacije.

Tijekom prvih pet mjeseci ove godine Rusija je šest puta povećala eksploataciju zlata i, po mišljenju mnogih, nije daleko od toga da vrijednost rublja osigura zlatom. Istovremeno je Kina, koja pokušava od juana stvoriti svjetsku rezervnu valutu, također zainteresirana da joj vrijednost osigura plemenitim metalom.

Kina i Rusija zauzimaju prvo i treće mjesto na popisu svjetskih proizvođača zlata. Južnoafrička Republika, koja zajedno s njima ulazi u sastav BRICS-a i koja je 2006. bila prva po proizvodnji zlata, danas je na sedmom mjestu, dok Uzbekistan, član Šangajske organizacije za suradnju, zauzima osmo mjesto. Prema riječima analitičara, sve ove zemlje zajedno polako, ali sigurno formiraju novi sustav, koji predstavlja alternativu sustavu zasnovanom na napuhanom dolaru, i za 3 do 5 godina će predstavljati ekonomski prostor s najbržim ekonomskim rastom. To sigurno brine Wall Street, američke Federalne rezerve i američki trezor.

Izvor: RIA Novosti/RBTH

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram