Zatvori
Poslovni Puls
13/08/2015

Jedna gospodarska djelatnost u Hrvatskoj gotovo da nije osjetila gospodarsku krizu

Industrija plastike jedna je od rijetkih gospodarskih djelatnosti koja u Hrvatskoj kontinuirano iz godine u godinu bilježi rast proizvodnje i izvoza. Iznimka su samo 2009. i 2010. godina što je posljedica gospodarske krize, no u 2011. kriza je prebrođena te je ponovno evidentiran rast, navode iz Hrvatske gospodarske komore...

Proizvodnja polugotovih i gotovih proizvoda od plastike i gume u 2014. godini iznosila je 158.577 tone dok je 2006. godine iznosila 96.790 tona, što znači da je u međuvremenu ova gospodarska grana ostvarila rast od 39% u odnosu na 2006. godinu dok je taj porast u odnosu na predratnu 1988. godinu još i veći. Inače, u ovoj je grani industrije u RH registrirano 615 tvrtki što čini oko 5,6 % ukupno registriranih tvrtki u prerađivačkoj industriji. Iz Hrvatske gospodarske komre tvrde da se već se niz godina aktivno zalažu za uspostavu sustava koji bi omogućio kvalitetno zbrinjavanje ukupnog otpada od plastike.

Pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK i tajnica Udruženja industrije plastike i gume HGK Gordana Pehnec Pavlović kaže kako je odvojenim prikupljanjem i kvalitetnim sortiranjem moguće dobiti sekundarnu sirovinu za proizvodnju novih proizvoda (reciklaža) ili raspoloživu energiju (alternativno gorivo u industriji, toplina) i tako doprinijeti učinkovitom korištenju resursa.

Odlagališta su pak najmanje poželjna opcija zbog emisija stakleničkih plinova (hrana, bio otpad) kao i bacanja vrijedne sekundarne sirovine i energije, stoga je najpoželjnija opcija recikliranje, kompostiranje i energetska oporaba. Takav je otpad pogodan za sve opcije zbrinjavanja: ponovna uporaba (jednokratno i višekratno uporabivi proizvodi), reciklaža (npr. industrijski filmovi i PET boce) i oporaba (kemijska i energetska, preporuča se za miješani i nečist otpad te složene materijale).

"Industrija se želi uključiti u rješavanje problema upravljanja otpadom od plastike i gume i ponuditi svoja znanja da bi se vrijedna sekundarna sirovina maksimalno iskoristila pa se zalažemo za destimulaciju ili čak i zabranu odlaganja otpada na odlagališta", objasnila je Pehnec Pavlović, a najavila je i 10. međunarodnu konferenciju "Cirkularna ekonomija i industrija plastike i gume" koja će se održati ove godine u listopadu i na kojoj će sudjelovati važni gosti iz EK kao i predstavnici komunalnih poduzeća i industrije iz RH i EU.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram