Zatvori
Tvornica
Foto: Ant Rozetsky / Unsplash
PoslovniPuls
04/10/2022

Rast industrijske proizvodnje u prvih osam mjeseci ove godine

Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.

S druge strane, u skladu s očekivanjima, na godišnjoj razini nastavljen je rast. U odnosu na isti mjesec 2021. obujam industrijske proizvodnje bio je viši za 0,6% (+2,9% u srpnju). Pozitivne godišnje stope rasta obujma industrijske proizvodnje traju kontinuirano od prosinca 2020. Posljedično, u razdoblju siječanj-kolovoz prosječna godišnja stopa rasta obujme industrijske proizvodnje iznosila je 2,6%.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema kategorijama GIG-a, Kapitalni proizvodi veći su za 16,2%, Energija za 9,9%, Netrajni proizvodi za široku potrošnju za 0,8%. Negativnu mjesečnu promjenu zabilježili su Intermedijarni proizvodi (-10,1%) i Trajni proizvodi za široku potrošnju (-3,8%). Prema NKD-u, sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu u usporedbi sa srpnjem pala je u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 3% te u Prerađivačkoj industriji za 1,3% dok je u Rudarstvu i vađenju zabilježen rast od 2,7%.

Na godišnjoj razini, Prerađivačka industrija, koja čini gotovo 84% ukupne industrijske proizvodnje, u kolovozu je pala za 1,3% (kalendarski prilagođeni indeksi), što je usporilo prosječnu godišnju stopu rasta u prvih osam mjeseci 2022. godine na 2,2%.

U razdoblju sij.-kol. 2022., unutar djelatnosti prerađivačke industrije, snažnije godišnje stope rasta zabilježene su kod proizvodnje pića (+12,9%), proizvodnje strojeva i uređaja (+11,1%), proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (+66,5%) te proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica (+15,4%). S druge strane, negativne godišnje stope u odnosu na sij.-kol. 2021. bilježe Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-13%), Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (-23%) te Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (-10%).

Proizvodnja u djelatnostima Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija rasla je po godišnjoj stopi od 6,1% dok je Rudarstvo i vađenje zabilježilo pad za 4,5%, u promatranom razdoblju.

Prema izvornim indeksima, u prvih osam mjeseci 2022. godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila je 2,1%. U istom razdoblju, prema podacima DZS-a, broj zaposlenih osoba u industriji pao je za 0,7%, pri čemu je proizvodnost rada porasla za 3,1%.

Izgledi za kretanja obujma industrijske proizvodnje u ostatku godine općenito su pod negativnim rizicima.
"Očekujemo sve snažnije prelijevanje negativnih utjecaja iz vanjskog okruženja na kretanja u industriji koja će ostati pod snažnim pritiskom zbog usporavanja rasta, visoke inflacije i problema s lancima opskrbe", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram