Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2015

HNB: Pripremite se za rast kamatnih stopa na kredite

Cijena novca nalazi se na povijesno niskoj razini zbog politike koju od početka godine vodi Europska središnja banka, javlja HRT. Ipak, HNB upozorava građane kako, dugoročno, mogu očekivati rast referentnih, a potom i tržišnih kamatnih stopa...

Kada referentne kamatne stope počnu ponovno rasti, to bi mogli osjetiti svi dužnici koji imaju promjenjivu kamatnu stopu. Od rizika rasta kamatnih stopa dužnici se mogu zaštititi na nekoliko načina.

Neke od zaštitnih opcija zahtijevale bi izmjene zakona ili razvijeno tržište financijskih derivata, no najjednostavnije rješenje mogle bi biti fiksne kamate na kredite. S druge strane, svaka zaštita od rizika nosi i višu cijenu.

Tako bi fiksna kamatna stopa kod stambenog kredita od primjerice 100.000 eura poskupila ratu za 15, 20, ili pak 25 eura, ovisno o roku otplate kredita. Banke fiksne kamate uglavnom nude za nove kredite, a u nekim je bankama moguće zamijeniti promjenjive kamate u fiksne i kod starih kredita.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram