Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2015

Evo kako Austrijanci osiguravaju kvalitetan kadar u turizmu

Zemlja iznimno zanimljiva turistima je Austrija. Da bi što više udovoljili gostima, još prije 40 godina uveli su tzv. dvojni sustav obrazovanja turističkog kadra. Učenici su dva mjeseca u školi, a deset na praksi. Obrazovanje uglavnom financiraju privatni hoteli i restorani...

Mnogi konobarski zanat usavrše u hotelu u kojemu se poslije stalno zaposle. Uče od svih: šefa kuhinje, voditelja restorana, konobara, direktora hotela. Školarinu financira hotel ili restoran u kojemu se odrađuje praktični dio. Troše i desetke tisuća eura godišnje na stručno usavršavanje.

"Trebamo ljude koji razumiju i znaju kako se radi, a ne one koji pročitaju u knjizi kako se radi svinjska pečenka", kaže direktor jednog od hotela.

Također ne može se dogoditi da glavni kuhar usred sezone zbog iznemoglosti ode jer neovisno o tome je li vrhunac sezone ili ne radni tjedan u turizmu ima 40 sati uz obvezna dva dana odmora. Tako radnici mogu bolje i dulje raditi. Ako rade šest ili sedam dana u tjednu, takav tempo mogu izdržati samo kratko vrijeme, a onda je gotovo, dodaje.

Osim što nema izrabljivanja ljudi, takav pristup pruža ugodniju radnu klimu. Djelatnici su motivirani i opušteni, a to sve primijete, pamte i drugima prenose gosti koji odlučuju hoće li se vratiti ili ne, javlja HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram