Zatvori
Beč panorama
Foto: Jacek Dylag / Unsplash
PoslovniPuls
15/12/2023

Hrvatske IT kompanije zanimljive austrijskom tržištu

S ukupnom robnom razmjenom u 2022. godini od preko 3,4 milijarde eura, Austrija je sedmo izvozno tržište za hrvatske proizvode sa značajnim prostorom za proširenje trgovine. Istaknuto je između ostalog na austrijsko – hrvatskom gospodarskom forumu u Beču na kojem je sudjelovalo više od 150 sudionika i 40-tak hrvatskih tvrtki iz ICT sektora, graditeljstva, turizma, prehrambene i prerađivačke industrije, stoji u objavi iz HGK.

Forum su zajednički organizirale austrijska i hrvatska gospodarska komora, održan je na prvu godišnjicu otvaranja zajedničkog ureda HGK i Hrvatske turističke zajednice u Beču.

"U prvoj godini rada predstavništva u Austriji dodatno smo pozicionirali naše tvrtke te usluge HGK na austrijskom tržištu. Postoji značajan potencijal za proširenje suradnje jer je Austrija s ukupnom robnom razmjenom u 2022. godini od preko 3,4 milijarde eura, naše sedmo izvozno tržište, no bilateralnu suradnju i dalje obilježava vanjskotrgovinski robni deficit. Uvjeren sam da se to može promijeniti jer u uvjetima globalnih nestabilnosti, Hrvatska i Austrija mogu pronaći prostor za suradnju za nearshoring i reshoring, posebice u ICT sektoru, prometu i logistici", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Da je hrvatskim tvrtkama Austrija tradicionalno i poželjno tržište, pokazao i velik interes naših gospodarstvenika na forumu. Maja Borovina Frankić, voditeljica razvoja tvrtke Spegra inženjering, naglasila je kako je sudjelovanje na forumu dobra prilika da se u ambicioznom poslovnom okruženju istraži blisko i respektabilno tržište.

"Posebno su nam interesantni B2B susreti te prilika da čujemo interese različitih dionika na tržištu. Ovo je dobro došla inicijativa od strane HGK i prilika da svoje članstvo iskoristimo u okruženju koje nosi poslovni potencijal. Hrvatska je ravnopravna članica EU ali prilike za sudjelovanje na drugim europskim tržištima još uvijek su nedovoljno iskorištene. Svaki organizirani susret s gospodarstvenicima i donositeljima odluka iz drugih zemalja, prilika je za nas i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini", zaključila je Borovina Frankić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram