Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2015

Američke kompanije prisiljene javno objaviti razlike u plaćama radnika i menadžera

Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) usvojila je pravilnik prema kojem će kompanije morati objavljivati podatke o razlici u plaćama između menadžera i radnika, javlja Bloomberg...

Prema novom pravilniku, kompanije će morati objaviti median plaća svojih zaposlenika, bez uključenih menadžerskih plaća, te odnos tog iznosa i iznosa plaća menadžera. Pravilnik će se primjenjivati od 2017. godine.

Republikanci i poslovna zajednica oštro se protive novim pravilima, jer smatraju da su beskorisna, te da služe samo kako bi se stvorio pritisak na tvrtke da smanje menadžerske plaće.

Prema podacima Instituta za ekonomsku politiku, koji se zalaže za prava radnika, plaće direktora u 350 najvećih kompanija u SAD-u, prema ostvarenom prihodu, porasle su u razdoblju od 1978. do 2014. za čak 997 posto, dok su plaće zaposlenika bez rukovodećih ovlasti porasle za samo 10,9 posto.

Krajem sedamdesetih, prosječna plaća menadžera bila je 30 puta veća od plaće radnika, dok je 2014. bila čak 300 puta veća.

Izvor: Bloomberg/Index.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram