Zatvori
Poslovni Puls
29/07/2015

Rast industrijske proizvodnje u lipnju usporio na 1,6 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, industrijska proizvodnja (prema desezoniranim indeksima) u lipnju je zabilježila mjesečni pad od 3% što se posljedično odrazilo i na usporavanje godišnjeg rasta industrijske proizvodnje koji je u lipnju iznosio 1,6% (prema kalendarski prilagođenim indeksima)...

Pozitivna godišnja stopa rasta potpomognuta je izrazito niskom prošlogodišnjom bazom, obzirom da je u istom mjesecu lani zabilježen godišnji pad industrijske proizvodnje od 1,7%. Podsjetimo, u siječnju ove godine zabilježen je razmjerno snažan godišnji pad industrijske proizvodnje (-5,0%) no tijekom narednih pet mjeseci industrijska proizvodnja bilježila je pozitivne godišnje stope rasta. Stoga promatrano kumulativno, u prvoj polovici 2015. godine obujam industrijske proizvodnje zabilježio je prosječan rast od 1,4% u usporedbi s istim razdobljem lani.

Promatrano prema kategorijama GIG-u (glavne industrijske grupacije), godišnji rast industrijske proizvodnje u lipnju predvođen je većim obujmom proizvodnje u sektoru netrajnih proizvoda za široku potrošnju (3,7%), intermedijarnih proizvoda (3,3%), trajnih proizvoda za široku potrošnju (2,7%) te kod kapitalnih proizvoda (0,7%). S druge strane, u sektoru energije je zabilježen snažni godišnji pad proizvodnje od 7,2%.

Prema NKD-u, prerađivačka industrija koja čini gotovo 82% ukupnog obujma industrijske proizvodnje, uslijed razmjeno snažnog mjesečnog pada (-2,4%) usporila je s godišnjim stopama rasta. Tako je sa svibanjskih 6,1% godišnjeg rasta industrijska proizvodnja u prerađivačkoj industriji zabilježila godišnju stopu rasta od 3,1%. Najveći udio u prerađivačkoj industriji odnosi se na proizvodnju prehrambenih proizvoda (koja čini preko 16% ukupne industrijske proizvodnje) te je u prvoj polovici godine ostvarila godišnji rast od 2,7%. Zamjetan godišnji rast po stopama od 27,7% u istom periodu ostvaren je u proizvodnji kože i srodnih proizvoda te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, dok je godišnji rast proizvodnje proizvoda od gume i plastike također zabilježio snažan dvoznamenkasti rast od 24,3% u odnosu na isto razdoblje 2014. Istovremeno, u istom kumulativnom razdoblju značajniji godišnji pad ostvaren je u proizvodnji metala (13,9%), u ostaloj prerađivačkoj industriji (11,6%) te u proizvodnji strojeva i uređaja (11,3%). Godišnji rast u lipnju zabilježen je i u proizvodnji iz područja rudarstva i vađenja (5,9%), a negativan doprinos lipanjskom ostvarenju ukupne industrijske proizvodnje došao je od snažnog dvoznamenkastog pada proizvodnje iz područja opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (19% godišnje).

"U narednim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje koje će biti podržane učinkom niske baze te očekivanim jačanjem inozemne potražnje", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram