Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2015

Lorencin na Plitvicama pripremao znameniti "plitvički hamburger"

Ministar turizma Darko Lorencin jučer je boravio u Lici, gdje je posjetio Nacionalni park Plitvička jezera u kojem se uvjerio u ugostiteljsku ponudu...

Tako je posjetio nedavno obnovljeni restoran Lička kuća te bistro Kozjačka Draga. Lička kuća kao jedan od simbola Plitvica obnovljen je nakon što je oštećen u požaru, te predstavlja veliki dodatak na postojeću ponudu nacionalnog parka koji svake godine privlači sve više gostiju.

„Nacionalni parkovi, ali i ostala zaštićena područja vrlo su važna karika u kreiranju priče o našoj zemlji kao očuvanoj i autohtonoj zemlji koja privlači svojom jedinstvenošću. Stoga je od velikog značenja ponovno otvaranje restorana Lička kuća koja je postala svojevrsnim simbolom ovog nacionalnog parka, jer je svako dizanje kvalitete ponude i usluge neophodno želimo li održati i istovremeno pojačati konkurentnost turizma Hrvatske. Mi smo u finalnoj fazi izrade akcijskog plana za "zeleni turizam", kojeg ćemo predstaviti na jesen, a čiji je cilj preložiti mjere za održivi razvoj turizma“, rekao je ministar Lorencin.

Restoran Lička kuća sagrađen je 1972. godine kao jedinstveni prostor u kojem se gostima, u ambijentu tradicionalne kuće ličkoga kraja pripremaju i prezentiraju autohtona jela. Restoran je oštećen je u požaru u travnju 2012. godine, a svoja vrata je ponovno otvorio početkom lipnja ove godine. Tijekom posjeta NP Plitvička jezera, ministar Lorencin obišao je i jezero Kozjak te osobno pripremio i tzv. lički hamburger u bistrou Kozjačka Draga koji je smješten uz jezero.

U nastavku dana ministar Lorencin posjetio je i OPG Stilanova Lika u Perušiću koje je od početka 2009. godine registrirani proizvođač rakije šljivovice. Lička šljivovica jedan je od tradicijskih proizvoda i uglavnom ne podliježe masovnoj industrijskoj proizvodnji. U 2014. godini otvorili su kušaonicu u kojoj nude sedam vrsta rakija.

„Razvijati turizam na kontinentu je zasigurno puno teže nego u priobalju, no Ministarstvo turizma svojim programima omogućava sredstva upravo i za razvoj turizma u do sada turistički nerazvijenim krajevima Hrvatske. Odličan primjer je program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ kojim se financiraju, između ostalog i projekti unaprjeđenja ponude na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, čime je destinacijama dodana kvalitetna i originalna ponuda kao što je ova. Vrlo je bitno povezivanje tzv. plave i zelene Hrvatske kako bi se našim gostima na moru ponudilo što više autohtonih domaćih proizvoda, čime raste i naše mikro i malo poduzetništvo, ali i doživljaj turista“, istaknuo je ministar Lorencin.

OPG Stilanova Lika u vlasništvu obitelji Vlainić ove je godine dobilo potporu Ministarstva turizma kroz program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ u vrijednosti od 50 tisuća kuna, stoji u priopćenju na stranicama Ministarstva turizma.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram