Zatvori
Poslovni Puls
24/11/2015

Lorencin: Nastavljamo raditi na jačanju turističkih posjeta izvan glavne sezone

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je na 28. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore...

Prilikom otvorenja Kongresa ministar se osvrnuo na sezonu: „Prije svega, čestitam vam na odlično odrađenoj sezoni, koja je ove godine bila duga i uspješna. Porast u noćenjima za sedam posto do kraja listopada dobar je rezultat naših nastojanja za produljenjem turističke sezone. Naš je glavni cilj jačanje turističkog prometa i izvan glavne turističke sezone, kako bismo povećali našu konkurentnost te stvorili dodatne motive dolazaka.“

Ministar je istaknuo kako je jedna od najvažnijih stvari za ugostiteljski sektor tijekom ovog mandata bilo spuštanje PDV-a s 25 na 10 posto, te njegova kasnija korekcija na 13 posto: „Moramo još jednom na ovom mjestu napomenuti da uvijek može bolje, no ova Vlada je u svom mandatu spustila PDV na ugostiteljstvo s 25 na 13 posto te tako omogućila konkurentnije uvjete za djelovanje u sektoru. Fiskalizacijom koju podržavaju svi koji posluju u skladu sa zakonom uveli smo reda u sektor te omogućili jednake uvjete poslovanja za sve. Izmjenama propisa,  prije svega, Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, liberalizirali smo poslovanje i omogućili društveno osjetljivim skupinama da se na legalan i legitiman način bave ovom djelatnošću. A vjerujem da smo spuštanjem odluke o radnom vremenu objekata na lokalnu razinu, omogućili decentralizaciju i uspostavu destinacijskog menadžmenta“.

Lorencin se osvrnuo i na mogućnosti korištenja fondova EU za ugostiteljstvo i turistički sektor te naglasio kako su na raspolaganju zaista velike mogućnosti korištenja Strukturnih fondova i moramo se potruditi da to što bolje iskoristimo. Tijekom panela u kojem je sudjelovao i ministar Lorencin, najviše je govorio o rezultatima rada Turističke inspekcije te naglasio kako su u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2015. godine, 56 turističkih inspektora Ministarstva turizma obavili ukupno 8191 inspekcijski nadzor. Rezultati inspekcijskih nadzora pokazuju da u 5216 slučajeva nisu utvrđene povrede propisa, odnosno da je 64 posto nadziranih ugostiteljskih i turističkih subjekata i objekata poslovalo u skladu sa zakonom, što se svakako mora poboljšati.

Povrede propisa, uglavnom, su se odnosile na ispunjavanje minimalno-tehničkih uvjeta, primjerice nedostatak tople vode i odgovarajuće opreme u toaletima za goste, na nedostatke u kuhinji i prostoru za pripremu jela, na vidno isticanje cijena, ili oznake o zabrani usluživanja i konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina, ali i na neisticanje standardizirane ploče kod iznajmljivača u domaćinstvu.

„Rad turističkih inspektora izuzetno je važan za kontrolu zakonitosti poslovanja turističkog sektora, a samim time i za održavanje kvalitete te standarda usluge i ponude u turizmu. Pozivam sve djelatnike u turizmu da, s ciljem održavanja konkurentnosti cijeloga sektora, poštuju zakone i propise koji su usmjereni na zaštitu gostiju, odnosno turista, jer će na taj način pridonijeti pozitivnom imidžu naše zemlje, kao privlačne i visokokvalitetne turističke destinacije“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Akcijski inspekcijski nadzori turističkih inspektora nastaviti će se i dalje, kako bi svi pružatelji ugostiteljskih i turističkih usluga poslovali u skladu s pozitivnim propisima, te kako bi gosti i turisti bili što zadovoljniji sa pruženim uslugama, stoji u priopćenju iz Ministarstva turizma.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram