Zatvori
Poslovni Puls
12/11/2015

Lorencin u Španjolskoj traži nove prilike za hrvatski turizam

Ministar turizma Darko Lorencin ovaj tjedan boravi u Kraljevini Španjolskoj, gdje se održava konferencija Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum...

Ministar Lorencin tom prilikom sudjeluje na panelu „Mogućnosti i prilike – lideri turizma na Mediteranu progovaraju“. Suradnja s organizatorima konferencije uspostavljena je slijedom partnerstva s Adria Hotel Forumom, kako bi Hrvatska dobila na međunarodnoj prepoznatljivosti. Tijekom boravka u Madridu, ministar Lorencin se jučer susreo s ministrom industrije, energetike i turizma Kraljevine Španjolske José Manuel Soria Lópezom. Ministar Lorencin mu je predstavio turističke rezultate i novu kampanju Hrvatska 365 te komunikacijski koncept „Croatia : Full of life“ koji imaju za cilj produljenje sezone i promoviranje turističkih proizvoda. Ministar Lorencin je naglasio kako su u ovoj godini ostvareni odlični rezultati i veliki rast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, posebice u razdoblju pred i posezone gdje je u nekim mjesecima zabilježen i dvoznamenkasti rast.

Na sastanku su razgovarali i o novim trendovima u turizmu, gdje je ministar López rekao kako je iako zadovoljan turističkim rezultatima u ovoj godini, strateški fokus turizma u Španjolskoj na povećanju potrošnje i okretanju digitalnoj promociji s obzirom na novu potražnju na tržištu. Ministar López je spomenuo da turistički sektor u Španjolskoj čini 11 posto ukupnog BDP-a te da je 12 posto zaposlenih u turizmu. U dvije godine stvorili su milijun novih radnih mjesta u turizmu, međutim, naglasio je problem velike nezaposlenosti u Španjolskoj gdje je nezaposleno gotovo 4 milijuna ljudi. Ministri su razgovarali i o specifičnostima hrvatskog tržišta, gdje je ministar Lorencin istaknuo važnost profesionalizacije privatnog obiteljskog smještaja i njihovog udruživanja u male hotele, te je govorio o iskustvima s difuznim i integralnim hotelima i potporama ministarstva turizma za unapređenje kvalitete. Ministar Lorencin je predstavio i investicijske planove u turističkom sektoru, gdje se do 2020. planira investirati 7 milijardi eura, te najstojanja turistifikacije vojne imovine koja predstavlja veliki potencijal za hrvatski turizam.

Ministar Lorencin jučer se sastao i s predstavnicima avioprijevoznika Iberia, s kojima je razgovarao o poboljšanju dosadašnje suradnje i ustpostavi više letova za Hrvatsku izvan glavne turističke sezone. U ovoj godini Iberia je imala letova za Zagreb, Split i Dubrovnik i to kroz glavnu turističku sezonu, no zbog dobrih rezultata razmišljaju o produženju sezone letova za Dubrovnik od svibnja do listopada te za Zagreb tijekom zime. Ministar Lorencin je prilikom sastanka istaknuo kako je tijekom posljednje dvije godine zabilježen značajan porast gostiju iz Španjolske te da se unatoč tome što je Hrvatska percipirana još uvijek kao destinacija 'sunca i mora', intezivno radi na promociji dodatnih sedam turističkih proizvoda posebice izvan glavne turističke sezone. Također, ministar Lorencin je spomenuo kako Hrvatska turistička zajednica ima natječaj za udruženo oglašavanje kroz koje se daje potpora partnerima te da su za sljedeću najavljene brojne nove avio linije, a da će neke aviokompanije povećati intezitet letenja i za više od 20 posto. U prvih deset mjeseci Hrvatsku je posjetilo 205 tisuća turista iz Španjolske koji su ostvarili 448 tisuća noćenja (13% porast u dolascima i 16% u noćenjima).

Nadalje, ministar je također posjetio sjedište Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) u Madridu i sastao s Generalnim tajnikom UNWTO-a Talebom Rifaijem s kojim je razgovarao o programu UNWTO-a za Europu te predstojećim aktivnostima za zemlje članice, statističkim podacima i satelitskim bilancama te razvoju destinacijskog menadžmenta. Ministar Lorencin je istaknuo osim što su u porastu ostvarena noćenja za 7 posto i prihodi stranih turista, kako je deset najvećih emitivnih tržišta za Hrvatsku u plusu, među kojima prednjači Njemačka koja je još uvijek vodeće tržište. Generalni tajnik Rifai spomenuo je kako će se uskoro održati sastanak G20 u Turskoj, gdje će se raspravljati i o zaposlenima u turističkom sektoru te kako u prosincu ove godine očekuje sastanak s članovima europskog parlamenta na temu jadransko-jonske strategije, viza i zaštite potrošača. Jedna od tema razgovora su bile i nadolazeće konferencije, kao što konferencija o gradskom turizmu koja će se održati u Maroku u prosincu, međunarodni sajam turizma FITUR u Madridu u siječnju sljedeće godine gdje će dodjeliti nagrade za inovacije u tvrtkama, u nevladinim organizacijama, inovacije u istraživanju te inovacije u javnoj upravi.

Republika Hrvatska, predstavljena Ministarstvom turizma, aktivna je članica UNWTO-a od 1993. godine, kada se i priključila spomenutoj organizaciji. Hrvatska je na V. plenarnoj sjednici Glavne skupštine u Zambiji i Zimbabveu, 29. kolovoza 2013. izabrana za novu članicu Izvršnog vijeća UNWTO-a, na razdoblje od četiri godine. Na posljednjoj, 102. sjednici Izvršnog vijeća UNWTO-a koja se održala u Kolumbiji, Hrvatska je odabrana za 1. podpresjedavajuću zemlju Izvršnog Vijeća UNWTO-a. Sljedeća, 103. sjednica Izvršnog Vijeća UNWTO-a će se održati u Malagi, Španjolskoj u svibnju sljedeće godine, stoji u priopćenju iz Ministarstva turizma.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram