Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2015

D&B: Poslovanje u Srbiji veliki rizik zbog korupcije i političke nestabilnosti

Srpski predstavnik američke tvrtke za trgovačke podatke Dun & Bradstreet (D&B) u najnovijem izvješću procijenio je kako je Srbija zemlja s visokim rizikom za poslovanje zbog regionalne političke nestabilnosti i korupcije...

Ocjena tvrtke, srpskog predstavnika D&B-a, u svom izvješću za spranj objavljenom u utorak, rekao je kako je Srbija ocijenjena s indeksom 5 od mogućih 7 u ovomjesečnoj procjeni rizika, zajedno s Grčkom, Ciprom, Kazahstanom, Azerbajdžanom i Gruzijom.

Hrvatska i Slovenija dobile su najbolje ocjene D&B-a u srpanjskoj ocjeni od svih zemalja u regiji, dok su Bugarska, Rumunjska, Albanija, Mađarska i Makedonija završile odmah poviše Srbije u poretku. Međutim, u izvješću se navodi kako cijela regija zapadnog Balkana i dalje prolazi kroz "najnestabilnije razdoblje za obavljanje poslovanja u ovom stoljeću".

Isto tako, procjenjuje se kako je Srbija u zoni visokog rizika zbog ozbiljnih političkih nestabilnosti u Makedoniji, Bosni i Hercegovini kao i srpskoj južnoj pokrajini Kosovo koja je jednoglasno proglasila neovisnost 2008., uz dodatni pritisak koji Europska Unija i Rusija vrše na regiju.

Naglašava se kako bi se oporavak srpskog gospodarstva mogao dodatno usporiti zbog potencijalne nestabilnosti u Grčkoj kako obje zemlje imaju značajnu trgovinu, dok grčke banke dijele veliki udio na srpskom tržištu.

Konačno, zaključuje se kako je poslovno okruženje u Srbiji dodatno degradirano velikim brojem tvrtki koje izbjegavaju obvezu plaćanja poreza radeći izvan sustava, ili dostavljanjem nepotpunih izvješća o svom poslovanju.

"Iako je vlada poduzela korake za jačanje kontrole poreznog sustava, neformalni sektor ostaje problem," rečeno je u izvješću, dodajući kako je jedan od problema korupcija među poreznim inspektorima, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram