Zatvori
Poslovni Puls
06/07/2015

Zlatni paradoks: Cijena zlata pada na američkom tržištu, ali raste u eurima

Njujorška burza bila je zatvorena u petak zbog proslave Dana nezavisnosti, stoga je posljednje „važeće stanje“ za cijene zlata bilo ono koje je ostvareno u četvrtak, kada se cijena kretala između 1156 i 1170 dolara za uncu. Ipak, otvorene su bile ostale svjetske burze, na kojima je zabilježen oporavak vrijednosti plemenitih metala, koji su u načelu završili trgovanje iznad najviše cijene postignute na američkom tržištu dan ranije...

Usprkos ovom oporavku, prošli je tjedan bio negativan za cijene zlata, koje su u prosjeku zabilježile 0,5 postotni pad, dok su u jednom trenutku dosegnule i najnižu vrijednost u posljednja četiri mjeseca. Ono što investitori u plemenite metale mogu uzeti kao pozitivnu vijest iz ovih događanja, jest saznanje da je uz vrijednost unce od 1150 dolara zlato najvjerojatnije dosegnulo svoje dno, odnosno da će se u narednim danima i tjednima cijene kretati uzlaznom putanjom.

Zanimljivo je da investitori zasad nisu reagirali na situaciju u Grčkoj, koja je tijekom prošlog tjedna i službeno ušla u „bankrot“, budući da nije bila u mogućnosti isplatiti dospjelu ratu kredita MMF-u. Stručnjaci naglašavaju da bi to mogla biti posljedica već „ukalkuliranog“ utjecaja grčke krize na cijenu zlata, ali i čekanje raspleta najavljenog referenduma koji bi cijene zlata mogao usmjeriti i u jednom i u drugom pravcu – ukoliko Grci većinom odbace mjere štednje, valja očekivati rast cijena zlata zbog povećane nesigurnosti u eurozoni, dok će se u suprotonom slučaju cijene zlata najvjerojatnije korigirati, ali u bitno manjem iznosu. Uz referendum, važan će biti i odgovor ''Trojke'', prije svega Europske centralne banke, koja bi obustavom financiranja grčkih banaka mogla ubrzati krizu u ovoj zemlji i povećati potražnju za zlatom kao investitorskom „sigurnom lukom“.

Druga situacija koju je zorno pokazalo kretanje cijena na tržištu zlata proteklog tjedna jest činjenica da je zlato i dalje iznimno ovisno o vrijednosti dolara, te, posredno i sa stanjem u američkom gospodarstvu. Stoga je više na rast cijena utjecao izvještaj o stopi zaposlenosti u SAD-u, nego događanja u Europi. Međutim, taj se odnos veže uz cijenu zlata iskazanu u dolarima, dok je kupoprodaja zlata u ostalim valutama prije svega vezana na odnos tih valuta prema američkom dolaru. Tako je, primjerice, u prvih šest mjeseci cijena zlata u dolarima značajno pala, ali je u eurima ojačala više od šest posto.

"Sada je svakako povoljno vrijeme za kupovinu zlata, koje kreće sa „cjenovnog dna“ u novi rast cijena. Ono što je dobro na tržištu zlata jest da se doista svatko u njega može uključiti, budući da se cijene proizvoda kreću već od 200 kuna prema više", kazao je Davor Žic, direktor marketinga i odnosa s javnošću tvrtke Auro Domus, naglasivši kako ova tvrtka omogućava svim zainteresiranima besplatno savjetovanje o mogućnostima ulaganja, putem besplatnog info-telefona 0800 7372 i web-stranice http://zlatna-stednja.hr/.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram