Zatvori
Poslovni Puls
03/07/2015

Povratak poticaja za stambenu štednju

Ministar financija Boris Lalovac najavio je vraćanje poticaja za stambenu štednju. U 2016. osigurat će oko 50 milijuna kuna, najavio je...

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje pogledajte ovdje.

U zakon se uvodi varijabilni postotak državnih poticajnih sredstava. Formula na temelju koje se računa varijabilni postotak, zasniva se na prosječnim kamatnim stopama na oročene depozite građana uz korektivni faktor koji predstavlja prilagodbu na dužu ročnost, odnosno vrednuje se utjecaj dužeg roka stambene štednje.

Predloženim novim zakonom o osiguranju depozita Vlada želi poboljšati pristup sustavima osiguranja depozita zahvaljujući proširenom opsegu pokrića. Tako bi u prihvatljive depozite ulazili i depoziti srednjih i velikih trgovačkih društava, a u zaštitu bi bili uključeni i depoziti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave čiji godišnji proračun za prethodnu godinu u odnosu na dan nastupa osiguranog slučaja ne iznosi više od 3,75 milijuna kuna.

Predlaže se i smanjenje roka isplate osiguranih (prihvatljivih) depozita sa današnjih 20 radnih dana, od dana nastanka osiguranog slučaja, postupnim smanjivanjem na 15 radnih dana, 10 radnih dana pa do samo sedam radnih dana od 2024. godine.

Ministar financija Boris Lalovac ističe još jednu bitnu novost, a to je osiguranje depozita u slučaju propasti poslovnih banaka. To, kako je rekao, u budućnosti više neće padati na teret proračuna odnosno građana, nego će kompletno ići na teret banaka, piše HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram