Zatvori
Poslovni Puls
08/10/2015

Lalovac: Ne očekujem sankcije zbog rješenja za "švicarce"

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je kako za sada ne očekuje nikakve sankcije ni pokretanje nekog dodatnog postupka Europske komisije vezano uz hrvatsko rješenje za problem zaduženih u 'švicarcima'...

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, Lalovac je ponovio kako je na jučerašnjoj raspravi na vijeću ministara financija EU-a (Ecofin) vrlo jasno i argumentirano rekao koji su stavovi hrvatske Vlade - švicarca' nije bilo u Hrvatskoj i nismo prekršili EU direktive, odnosno tijek kapitala koji je ulazio, prenosi HRT.

"Jasno sam rekao i da je Hrvatska prije desetak godina bila u Europskoj uniji, da se slučaj 'švicarac' ne bi mogao dogoditi jer bi direktive o zaštiti potrošača to zabranile", istaknuo je Lalovac te dodao da pritom, nije čuo nikakav protuargument ni austrijskog ministra financija ni Europske komisije.

"Bankarima smo dali dvije godine vremena za socijalne kriterije na koje se pozivaju, a oni su ih i sami mogli definirati, a nisu. To vrlo jasno govori da hrvatska Vlada ima puno jače argumente i razgovaramo isključivo argumentima. Kada dobijemo odgovor na naše argumente, dobit ćete i vrlo jasnu sliku što je Komisija mislila po tom pitanju", kazao je ministar financija.

Pritom je dodao kako su iz EK samo objavili da će dalje raditi analizu, dakle, za sada neće biti nikakvih sankcija ni pokretanja nekog dodatnog postupka i borit ćemo se samo argumetnima. Rekao je i kako ne zna kada bi Hrvatska mogla dobiti mišljenje EK o tom pitanju, ali i da ne očekuje da se o tom pitanju više raspravlja na Vijeću ministara.

Upitan što ako Ustavni sud 'sruši' zakonsko rješenje za 'švicarca' s obzirom na to da su tri banke pokrenule ocjenjivanje ustavnosti, Lalovac je kazao da to treba pitati Ustavni sud. "Mi smo dali zakon i nadam se da će oni donijeti samostalno odluku, ali i da su banke već pripremile konverziju, što je najbitnije za građane, naglasio je ministar financija dodavši kako nema podatke o tome jesu li banke već počele dostavljati klijentima nove obračune, ali da se zna kako moraju provesti zakon."

Ako neće poštovati to zakonsko rješenje, kaže Lalovac, kazne su u milijunskim iznosima. Uzimajući u obzir da se radi o 53 do 55 tisuća klijenata, milijunski se iznosi penju na milijarde. Vrlo dobro oni znaju računati, istaknuo je Lalovac, a upitan razmišlja li država o povlačenju nekih banaka s hrvatskog tržišta odgovorio: Ma ne, sve će bit ok, oni će poštovati zakon i sve će biti u redu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram