Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2015

U svibnju ostvaren rast industrijske proizvodnje od 4,4 posto!

Prema posljednjim podacima DZS-a industrijska proizvodnja u svibnju zabilježila je godišnji rast od 4,4% prema kalendarski prilagođenim indeksima, dok je prema izvornim indeksima godišnji rast bio 2,9%. U odnosu na travanj, prema desezoniranim podacima ukupna industrijska proizvodnja porasla je za 2,7%...

Promatrano prema kategorijama GIG-a (glavne industrijske grupacije) godišnji rast predvođen je većim obujmom proizvodnje u sektoru Intermedijarnih proizvoda (+3,7%) Kapitalnih proizvoda (+5,7% godišnje), Trajnih proizvoda za široku potrošnju (+4,1%) te Netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+6,3%). S druge, negativan doprinos rastu industrijske proizvodnje došao je od Energije koja je u svibnju zabilježila godišnji pad proizvodnje od 0,2%.

Prema područjima i odjeljcima NKD-a rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini podržan je rastom proizvodnje u kategoriji Rudarstva i vađenja (+8,1%) te Prerađivačke industrije (+6,1%) dok je Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježila godišnji dvoznamenkasti pad od 10,1%.

Kumulativno u razdoblju od prvih pet mjeseci ukupna industrijska proizvodnja je prema kalendarski prilagođenim indeksima zabilježila rast od 1,3% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Promatrano prema kategorijama GIG-a pozitivan doprinos došao je od svih kategorija koje su u promatranom kumulativnom razdoblju zabilježile pozitivne stope godišnjeg rasta izuzev Kapitalnih proizvoda koje su ostvarile godišnji pad od 2,2%. U istom kumulativnom razdoblju, promatrajući prema NKD-u, sve kategorije su zabilježile pozitivan godišnji rast: Rudarstvo i vađenje (+5,4%), Prerađivačka industrija (+1,3%) te Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (+0,4%).

Prema izvornim indeksima, u svibnju je došlo do porasta proizvodnosti rada u industriji od 1,4%, dok je u prvih pet mjeseci broj zaposlenih u industriji zabilježio godišnji pad od 0,6%.

"U nastavku godine očekujemo da bi poticaj rastu industrijske proizvodnje mogao doći od snažnije inozemne potražnje (izvoza), dok je potisnuta domaća potražnja još uvijek ograničavajući čimbenik snažnijeg oporavka industrijske proizvodnje. Na razini cijele godine ukupan obujam industrijske proizvodnje mogao bi zabilježiti godišnju stopu rasta od oko 1,5%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram