Zatvori
Poslovni Puls
26/06/2015

RBA: Pad nezaposlenosti zbog administrativnih čimbenika, a ne otvaranja novih radnih mjesta

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku registrirana stopa nezaposlenosti zabilježila je i treći mjesec za redom mjesečni pad spustivši se na 17,1% što predstavlja najnižu stopu od rujna 2011. godine. Objava prvih rezultata stope nezaposlenosti u skladu je s našim predviđanjima i prethodno objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojima je broj nezaposlenih osoba na kraju svibnja pao na mjesečnoj razini za 7,3 % ili 21,707...

Pad registrirane stope nezaposlenosti u svibnju (za 1,3 pb na mjesečnoj te 2,5 pb na godišnjoj razini) posljedica je uglavnom uobičajenih sezonskih kretanja, odnosno povećane potražnje za sezonskim radnicima što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih. Naime, prema podacima HZZ-a u razdoblju od veljače do svibnja gotovo 23,4% prijavljenih slobodnih radnih mjesta odnosilo se na sezonske poslove.

Iako je stopa nezaposlenosti u svibnju pala na najnižu razinu od rujna 2011. Smatramo da je ona i dalje razmjeno visoka odražavajući pritom dugotrajnu krizu ali strukturne slabosti hrvatskog tržišta rada koje su postajale i u razdoblju prije 2008. Navedeno potvrđuje i kontinuirani dugogodišnji pad aktivnog stanovništva koji je krajem travanja spušten na 1.614 milijuna što je 4,6% manje no u istom mjesecu lani te 152 tisuće ili 8,6% niže no u istom mjesecu predkrizne 2008.

"Podaci za razdoblje od lipanja do kolovoza trebali bi već uobičajeno potvrditi daljnje smanjenje registrirane stope nezaposlenosti, no već krajem ljeta i s početkom jeseni sezonski radnici će se početi vraćati u registriranu nezaposlenost pa će uobičajeno stopa nezaposlenosti rasti. Iako bi prema našoj procjeni na razini cijele 2015. prosječna registrirana stopa nezaposlenosti mogla zabilježiti pad od preko 1,5 postotnih bodova smatramo da su takva kretanja više uvjetovana administrativnim čimbenicima, a manje stvaranjem novih radnih mjesta i ulascima u zaposlenost osobito uzimajući u obzir vrlo krhke izglede oporavka gospodarstva", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram