Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2015

Bruto međunarodne pričuve HNB-a i dalje iznad 14 milijardi eura

Ukupna aktiva Hrvatske narodne banke na kraju svibnja iznosila je 107,4 mlrd kuna. Unatoč mjesečnom padu od 4%, ona je 8,5 milijardi kuna (8,7%) viša u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je u odnosu na kraj 2014. njena vrijednost porasla 10,16 mlrd kuna (10.5%)...

Promjene ukupne aktive središnje banke u cijelosti možemo pripisati stavci inozemne aktive budući da čini 99,99% ukupne aktive HNB-a, a predstavlja bruto međunarodne pričuve iskazane u bilanci u kunama (kroz oročene depozite u stranim bankama, plasmane u vrijednosne papire, posebna prava vučenja te pričuvna pozicija kod MMF-a). Pad inozemne aktive na 107,4 milijarde kuna odnosno na mjesečnoj razini za 4,48 mlrd kuna (4,1%) posljedica je prodaje deviza Europskoj komisiji i niže razine ugovorenih repo poslova s pričuvama na kraju mjeseca.

Ipak inozemna aktiva na godišnjoj razini viša je za 8,7%, dok je rast u odnosu na kraj prosinca iznosio 10,5%. Posljedica je to i izdavanja 1,5 mlrd. eura vrijednih desetogodišnjih euroobveznica početkom ožujka budući da je najveći dio pribavljenih sredstava država deponirala kod HNB-a. Štoviše bruto međunarodne pričuve iskazane u eurima upravo od ožujka zadržavaju se na razini višoj od 14 mlrd eura.

U pasivi bilance HNB-a primarni novac, u čijoj strukturi prevladavaju depoziti kreditnih institucija kod središnje banke i gotov novac u optjecaju (izvan kreditnih institucija), krajem svibnja iznosio je 64,2 mlrd.

U odnosu na kraj travnja primarni novac porastao je za 463 milijuna kuna (0,73%) što je vjerojatno posljedica uobičajenih sezonskih kretnja odnosno početka turističke predsezone i rasta na stavci gotov novac izvan kreditnih institucija. Povećana potražnja za kunama koja će obilježavati naredne ljetne mjesece trebala bi rezultirati uobičajenom porastu gotovog novca u optjecaju.

Devizni depoziti središnje države zabilježili su u ožujku svoju najvišu vrijednost (gotovo 11 mlrd kuna) kao posljedica izdanja euroobveznice. Nakon toga bilježe očekivani trend pada s obzirom da država navedena sredstva koristi za podmirenje svojih obveza.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram