Zatvori
Euro novac
Foto: Markus Spiske / Unsplash
PoslovniPuls
16/05/2023

HNB: Pad depozita kod poslovnih banaka

Prema podacima HNB-a, krajem ožujka 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,4 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2022., na osnovi stanja, godišnja stopa rasta usporila je s 10,6% u veljači na 9,5% u ožujku (+4,6 mlrd. eura). Rast na godišnjoj razini usporava od početka godine, a rezultat je to i učinka baznog razdoblja. Na mjesečnoj razini evidentirano je smanjenje ukupnih depozita za 800,7 mil. eura ili 1,5%. Na osnovi transakcija, ukupni depoziti domaćih sektora zabilježili su smanjenje u odnosu na veljaču za 0,9 mlrd. eura ili 1,7%. Smanjenje ukupnih depozita na mjesečnoj razini traje već treći mjesec zaredom, prenose RBA analitičari.

Rast prekonoćnih depozita, čiji najznačajniji udio čine sredstva na transakcijskim računima, usporio je na godišnjoj razini s 14,4% u veljači na 10,7% u ožujku. Na mjesečnoj razini evidentirano je smanjenje za 1,4 mlrd. eura ili 3,2%. S iznosom od 41,1 mlrd. eura, prekonoćni depoziti činili su 77% ukupnih depozita. U odnosu na veljaču prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća pali su za 6%, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 3,5%.

Prema navodima iz HNB-a, poduzeća su nastavila prebacivati novčana sredstva s prekonoćnih na oročene depozite zbog rasta kamatnih stopa na oročene depozite. Prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća u ožujku su iznosili 11,9 mlrd. eura. Smanjenje prekonoćnih depozita bilježi i sektor stanovništva, odnosno u promatranoj kategoriji zabilježeno je smanjenje za 1,1% u odnosu na veljaču. Smanjenju je doprinijelo i upisivanje državnih obveznica početkom ožujka (oko 300 mil. eura). Istovremeno je rast usporio na godišnjoj razini s 18,7% u veljači na 17% u ožujku. Prekonoćni depoziti stanovništva iznosili su krajem ožujka 27,1 mlrd. eura.

S druge strane, oročeni depoziti, nominalne vrijednosti od 12,3 mlrd. eura, porasli su u ožujku za 4,8% ili 0,6 mlrd. eura u odnosu na veljaču. Rast u odnosu na prethodni mjesec ostvarila su nefinancijska poduzeća sa stopom rasta od 36,6% mjesečno (na osnovi stanja). Oročeni depoziti stanovništva smanjeni su za 1,2% na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini, oročeni depoziti porasli su za 5,4% (u odnosu na -1,2% u veljači). Istovremeno su oročeni depoziti poduzeća veći za čak 138,6% godišnje, a kućanstava manji za 11% u odnosu na ožujak 2022. Oročeni depoziti u ožujku su činili 23% ukupnih depozita kod poslovnih banaka. Najveći udio u oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva (72,5%).

"Smanjenje ukupnih depozita prvenstveno je odraz refinanciranja inozemnoga javnog duga s domaćim javnim dugom. Prema HNB-u, navedeno je utjecalo na smanjenje imovine banaka u ožujku, odnosno depozita kod HNB-a u iznosu od 2 mlrd. eura. Ukupna pozicija Hrvatske u sustavu TARGET2 također se smanjila (za 2,3 mlrd. eura), što zrcali smanjenje komponente kreditnih institucija u toj poziciji. Istovremeno se kod nefinancijskih poduzeća nastavilo prelijevanje prekonoćnih depozita na oročene uslijed trenda rasta prosječne kamatne stope na oročene depozite. Prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite u domaćoj valuti nefinancijskih poduzeća rasli su posljednjih mjeseci znatno intenzivnijom dinamikom u odnosu na depozite kućanstava", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram