Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2015

Maras ponovno grmi: Neće nama netko u Italiji određivati kolike ćemo imati zatezne kamate

Nakon što je Vlada srezala najveće zatezne kamate s 12 na približno 8 posto i najveće dopuštene kamate za potrošačke kredite s 11 na okvirno 10 posto, pobunili su se bankari. Iz njihove udruge traže reakciju Europske komisije...

Iz Italije se u emisiju Hrvatskog radija Poligraf javio predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček. Rekao je da nisu zaprijetili Europskom komisijom, već će argumentima tražiti njezinu zaštitu. On smatra kako ne stoji glavni Vladin argument da želi pomoći građanima. Građanima neće pomoći, već će proizvesti niz negativnih efekata, rekao je Bohaček.

"Banke su trgovačka društva i kao ostali trgovci prodaje svoj proizvod. Administrativno određivanje cijena naših proizvoda je kršenje temeljnih prava igre na tržištu. Tuđim novcem ne smije se kupovati popularnost... Ako je htjela pomoći građanima, Vlada je mogla odrediti cijenu mlijeka", naglasio je Bohaček.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je kako se ne boje reakcija iz Bruxellesa. Pomalo je zlobno komentirao da je Bohaček vjerojatno u Italiji na konzultacijama s vlasnicima najvećih banaka u Hrvatskoj. Pozvao ga je da prvo prijavi talijansku vladu Bruxellesu. "Dosta nam je dvostrukih kriterija, neće nama netko u Italiji određivati kolike ćemo imati zatezne kamate i kamate na potrošačke kredite", naglasio je Maras.

Istaknuo je kako su banke postigle 2,5 milijardi dobiti u prošloj godini i da stoga mogu dati svoj doprinos u teškoj gospodarskoj situaciji. Ovu mjeru smatra dobrom u nastojanju da se pomogne građanima i odbacuje sve insinuacije da je ovo samo još jedan predizborni potez. Sve četiri godine Vlade su predizborne, naglasio je.

U zaštitu banaka stao je ekonomski analitičar Damir Novotny rekavši kako je pomoć socijalna kategorija i ne treba je rješavati preko tržišnih mehanizama, već preko socijalne države. Vlada može samo ograničiti tzv. lihvarske kamate. Iako su kamate u Hrvatskoj veće nego u ostatku Europe, ne možemo govoriti o lihvarskim kamatama, istaknuo je Novotny.

"Mi imamo visoke kamate zbog visokog rizika kojem je zemlja izložena. Hajka na banke je besmislena", istaknuo je.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja naglasio je da se bankarski sustav ne može prepustiti tržištu - on je krvotok gospodarstva i Vlada mora imati pravo regulirati određene stvari u tom sektoru. Banke su prijetnja ne samo gospodarskom rastu nego i demokraciji, istaknuo je Ribić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram