Zatvori
Poslovni Puls
02/06/2015

Prodaja Croatia Osiguranja došla pod upitnik?

Hoće li zbog postupka privatizacije Croatia osiguranja biti posla za Državno odvjetništvo? Ako je suditi po nalazu Državnog ureda za reviziju to bi se trebalo dogoditi...

Naime, Državna revizija je u sklopu izvješća o obavljenoj reviziji proračuna za 2014. objavila i mišljenje o privatizaciji Croatia osiguranja. U nalazu se među ostalim navodi kako odluku o privatizaciji Vlada nije smijela donijeti sama nego joj je za to trebalo i mišljenje Sabora. Ključni problem je taj što je Sabor trebao donijeli odluku, a to se nije dogodilo, objasnio je HDZ-ov Goran Marić. Poručuje da bi odluku o prodaji trebalo ukinuti. Očekuje reakciju Državnog odvjetništva i Hrvatskog sabora. Kaže da je zanimljivo i to da je neposredno prije same prodaje smanjena vrijednost nekretnina Croatia osiguranja za više od pola milijarde kuna, od čega se ogradio čak i revizor kojega je Croatia osiguranje platilo.

Croatia osiguranje prodano je za 905 milijuna kuna. "Ako bismo to uspoređivali s vrijednosti jedne druge osiguravateljske tvrtke koja se u to vrijeme baš prodavala, a koja je beznačajna po tržišnom udjelu, i koja je poslovala s gubitkom, a CO nikada nije poslovala s gubitkom, utvrđuje se da je 8,5 puta jeftinije prodano Croatia osiguranje od tvrtke koja je u gubicima i koja ima beznačajan udio na tržištu", kaže Marić.

"Državna revizija utvrdila je da je ovaj čin privatizacije bio protuzakonit jer Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja, definira da o načinu privatizacije takvih društava isključivo određuje Sabor. U ovom slučaju zakonska procedura nije poštovana", kazao je, dodavši kako su "ovdje zakazali mnogi, ali srećom nije zakazala Državna revizija".

"Kada bismo samo analizirali, promatrali i pridržavali se uputa nalaza Državne revizije, racionalnije bismo godišnje poslovali dvije do tri milijarde kuna", dodao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram