Zatvori
Čovjek na računalu
Foto: Bram Naus / Unsplash
PoslovniPuls
08/12/2023

Krenule prijave za drugo izdanje LAQO hackathona na temu održivosti

Nakon uspješnog prvog izdanja s više od 250 prijava, krenule su prijave za drugo izdanje LAQOthona, nagradnog natječaja idejnih tech rješenja na temu održivosti u organizaciji Croatijinog LAQO osiguranja, prvog 100 posto digitalnog osiguranja. Svi ambiciozni pojedinci, inovatori, poduzetnici, stručnjaci, ali i svi ostali koji vjeruju da upravo tehnološka rješenja čine život jednostavnijim, bržim, kvalitetnijim i održivijim, mogu se prijaviti, realizirati svoje ideje, doprinijeti održivijoj budućnosti i pritom osvojiti vrijedne nagrade. Prijave traju do 7. siječnja 2024. godine na www.laqo.hr/laqothon.

Održivost je važan ekološki, ekonomski i društveni pokretač, a industrijski sektori kao što su proizvodnja, transport, poljoprivreda i građevinarstvo, odnosno industrije koje određuju gdje radimo, što jedemo ili kako se usluge i roba transportiraju, sve više traže rješenja s ciljem stvaranja održivijeg okruženja. Iako su ta rješenja složena, ono što je sigurno jest da tehnologija igra ključnu ulogu. Ona ima moć povećati produktivnost, učinkovitost i uštedu troškova, smanjiti otpad od proizvoda, kemikalija i resursa te mjeriti, analizirati i pratiti napredak, a sve to može pomoći smanjiti utjecaj na okoliš, navodi se u priopćenju.

“LAQOthon je prošle godine nadmašio sva naša očekivanja. Količina kvalitetnih prijava i odlična atmosfera na finalu gdje smo svi svjedočili genijalnim pojedincima i timovima, motivirali su nas za pripremu još boljeg drugog izdanja natječaja. LAQO je i dalje ustrajan u tome da bude potpuno digitalan i održiv, što dokazuju i ovogodišnji projekti poput našeg muzeja osiguranja u metaversu u kojem se može vidjeti koliko su LAQO korisnici uštedjeli na CO2 emisijama jer su odabrali digitalno osiguranje na mjesečnoj razini. Puno je projekata iza nas, no još je više planova i ideja, tako da jedva čekamo vidjeti koga će nam ovogodišnji LAQOthon otkriti“, istaknula je Ana Zovko, direktorica Sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja, a ujedno i predsjednica žirija LAQOthona.

Kako funkcioniraju prijave?

Prijave za drugo izdanje LAQOthona traju sve do 7. siječnja 2024., nakon čega slijedi period žiriranja, a 24. siječnja ćemo proglasiti prvih 10 finalista. Oni će biti pozvani da na Bug Future Showu, 8. veljače, prezentiraju svoje ideje pred šesteročlanim žirijem sastavljenim od tech, business i sustainability stručnjaka među kojima su Helena Virić Gašparić, osnivačica i CEO Greenera pobjednika prvog LAQOthona, Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adria, Bernard Ivezić, urednik magazina Startup Report i novinar Jutarnjeg lista, Marko Capek, magistar inženjer elektrotehnike sa specijalizacijom iz područja obnovljivih izvora energije i suosnivač udruge Terra Hub i Matija Žulj, osnivač i direktor deeptech startupa Agrivi, uz vodstvo predsjednice žirija Ane Zovko.

„Pozdravljam svaku inicijativu i događaje poput ovog koji okupljaju mlade i pokreću val novih održivih ideja u području zaštite okoliša te energetske i klimatske krize. Ovakve inicijative osnažuju individualne timove, povezuju ih, navode na širenje tokova misli. Mi imamo znanja, imamo rješenja i tehnologiju, no samo nam nedostaje namjere i volje da ovaj svijet učinimo boljim. Vrijeme je sad“, rekao je Capek.

Tri najbolje ideje bit će nagrađene novčanim fondom od 18 tisuća eura. Na prvom izdanju LAQOthona GGO3 GoGreenOzonator, idejno rješenje koje ozon i sve benefite ozona stavlja u prvi plan prilikom kreiranja ekološki prihvatljivog alata za poljoprivredu i različite procese proizvodnje, odnijelo je pobjedu. “Sudjelovanje na LAQOthonu nam je puno značilo, bilo je to izvanredno iskustvo za nas kao mali tim. Inspiriralo nas je i potaknulo na intenzivan razvoj, a pobjeda omogućila značajne korake u istraživanju i inovacijama. Osigurana sredstva iskoristili smo za nabavu dodatne opreme koja je uvelike unaprijedila našu tehnologiju korištenja ozona. Razvoj tehnologije ide prema produženju vijeka trajanja namirnica, što je rezultiralo značajnim poboljšanjima u očuvanju svježine i kvalitete namirnica. Najbolje od svega je to što je pobjeda nedvojbeno podigla duh tima, jer je potvrdila da naše napore primjećuju i stručnjaci i šira javnost“, izjavila je Helena Virić u ime GREENER-a, zaključuje se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram