Zatvori
Poslovni Puls
29/05/2015

Na sastanku G7 najmoćniji svjetski ekonomski i financijski čelnici

Ministri vanjskih poslova sedam vodećih industrijskih država sastali su se u Lübecku, a ministri energetike u Hamburgu...

Sada je na redu Dresden: od srijede navečer do petka ta će barokna metropola na rijeci Labi biti kulisa sastanka ministara financija i šefova središnjih banaka SAD-a, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade. Također je najavljen i dolazak direktorice MMF-a Christine Lagarde, predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija, šefa euroskupine Jeroena Dijsselbloema i europskog povjerenika za ekonomiju Pierrea Moscovicija. Na sastanku će biti nazočno ukupno 20 izaslanstava s oko 250 članova te više od 500 novinara.

Na dnevnom redu je više važnih tema o kojima će na četiri radna sastanka sa svojim gostima raspravljati domaćini, njemački ministar financija Wolfgang Schäuble i predsjednik njemačke središnje banke Jens Weidmann. Najvažnije teme svakako su gospodarski rast i izlazak iz dužničke krize. Osim toga, bit će govora i o nadzoru financijskih tržišta i zajedničkoj poreznoj politici. Ministri će razgovarati i o stanju u Ukrajini. Grčka službeno nije na dnevnom redu, no budući da će se okupiti čelnici institucija koje su grčki vjerovnici, sigurno će biti govora i o tome.

Novinu na ovom sastanku predstavlja sudjelovanje uglednih ekonomskih znanstvenika poput Nobelovca Roberta Shillera, bivšeg glavnog ekonomista MMF-a Kennetha Rogoffa, američkog ekonomista Nouriela Roubinija i bivšeg američkog ministra financija i profesora na Sveučilištu Harvard Larryja Summersa. Na zajedničkom simpoziju znanstvenika i političara razmotrit će se stanje svjetskoga gospodarstva sedam godina nakon izbijanja financijske krize.

Sa sastanka ministara skupine G7 u Dresdenu ne očekuju se konkretni zaključci kao ni zajedničko priopćenje za javnost.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram