Zatvori
Poslovni Puls
25/05/2015

Možda bismo priču oko svemirskog centra u Udbini trebali početi shvaćati ozbiljno

U općini Udbina u Ličko-senjskoj županiji planirana je realizacija jednog od najvećih projekata u Hrvatskoj i regiji – izgradnja svemirskog centra i svemirske luke. Projekt tvrtke Swiss Space Systems (S3) nakon Zagreba, jučer je predstavljen i u samoj Udbini gdje su okupljeni građani saznali sve što ih je zanimalo o vijesti koja se njih prvenstveno tiče. Za predavanje je vladao veliki interes, a na pitanja stanovnika Udbine odgovorili su Slobodan Danko Bosanac voditelj ureda S3 Hrvatska te Stefan Cikota tehnički savjetnik S3 Hrvatska, čije je predavanje „upoznajmo Sunčev Sustav“ imalo za cilj popularizaciju znanosti...

Tako je otkriveno kako je Udbina izabrana zbog nekoliko iznimnih činjenica koje nema niti jedna promatrana lokacija. Udbina ima otvoreno nebo potrebno za ovakav projekt, komercijalni avionski letovi zaobilaze taj dio hrvatskog teritorija, klimatski uvjeti su izvrsni te postoji velika mogućnost širenja projekta. Također demantirane su teze kako će projekt biti štetan za okoliš, ili proizvoditi opasna zračenje te je ujedno prikazan projekt izgradnje centra koji će biti potpuno energetski samoodrživ putem solarnog napajanja.

„Ne znamo hoćemo li uspjeti, kao što mnogi prije nas nisu znali kada su radili povijesne korake, no moramo imati ambiciju da idemo!“, naglasio je Slobodan Danko Bosanac, voditelj ureda S3 Hrvatska čiji je moto ujedno i „Svemir za sve“.

Podorbitalne letjelice rade na vrlo zanimljivom principu koji osigurava isplativost projekta i njegovu jednostavnu primjenu. Radi se o jedinstvenoj tehnologiji pri čemu zrakoplov odnosi letjelicu na visinu od oko 15 kilometara te ona dalje samostalno nastavlja svoj put. Zrakoplov se tada vraća na zemlju, a podorbitalni letovi na visini od 100-150 kilometara dosezati će brzinu od 4-5 maha odnosno 1,5 kilometara u sekundi. Iza 2020. godine planirani su prvi letovi za ljude.

Cilj S3 je osigurati određenom broju zemalja potpunu sposobnost odgovoriti na svemirski izazov te tako središta obavljaju vlastita lansiranja. Kao posljedica razvoja visoke tehnologije one postaju vodeća zemlja regije te imaju vlastiti centar istraživanja za razvoj, proizvodnju te obavljanje svemirske tehnologije. Na predavanju je još jednom naglašeno kako su perspektiva mladi koji će se uključiti u projekt i kako će se koristiti hrvatska znanost i resursi pri njegovu ostvarenju, a potporu je iskazao i načelnik Općine Udbina Ivan Pešut, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram