Zatvori
Poslovni Puls
02/06/2015

Iz Hrvatske u svemir na ruskim raketnim motorima?

Švicarska kompanija Swiss Space System (S3) Croatia predstavila je projekt ''Iz Udbine u svemir'', prenosi RIA Novosti. Kompanija isprva planira organizirati za turiste letove u bestežinskom stanju, a potom lansirati satelite te prevoziti putnike na velike udaljenosti pomoću suborbitalnih zrakoplova...

Na opremljenom putničkom avionu turisti bi mogli osjećati bestežinsko stanje 15 puta po 20-25 sekundi tijekom 90-minutnog leta. Prvi letovi (isprva iz zračne luke Pleso) planirani su za svibanj sljedeće godine. Suborbitalni letovi planirani su za 2025., zrakoplov, koji može postići brzinu od 4-5 M, prevest će putnike u Australiju za sat i pol, obećava vlasnik kompanije Slobodan Bosanac.

''Letovi na komercijalnoj bazi zamišljeni su za daleka putovanja jer takva letjelica od Europe do Japana stigne za oko dva sata. Cilj je da let košta kao sadašnja avionska karta prvog razreda na toj relaciji'', objašnjava Bosanac.

Kompanija dogodine planira otvoriti oko 50 milijuna eura vrijednu svemirsku luku Payerne, a kao moguća lokacija u Hrvatskoj se spominje Udbina.

Prema riječima rukovoditelja kompanije, to mjesto je odabrano zbog malog svjetlosnog zagađenja i nepostojanja u blizini maršruta putničkog avioprijevoza. Prošle godine S3 je razmatrala sa samarskom kompanijom Kuznecov mogućnost kupovine raketnih motora NK-39 za svoje suborbirtalne zrakoplove.

Izvor: RBTH

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram