Zatvori
Poslovni Puls
18/05/2015

Ponovno sjajan tjedan za ulagače u dionice

Prethodnog tjedna na financijskim tržištima vladao je optimizam. Investitori su nastavili kapital prebacivati iz dolara u rizičnije valute kao što su euro, funta i australski dolar, ali i ulagati ga u dionice...

Američki SP500 indeks još jednom je dosegnuo rekordno visoku razinu te mu u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa vrijednost iznosi 2123,00 boda, što je 2,30% iznad razine na kojoj je bio početkom godine.

Optimizam je vladao i europskim dioničkim tržištima. Njemački DAX, iako osjetno niže neko prije nekoliko tjedana, trenutno se nalazi približno 1,5% iznad razine sa početka mjeseca.
Cijena nafte je također približno 1,5% iznad razine sa početka mjeseca, a jedina iznimka na tržištima je cijena zlata koja zadnjih dana raste, a to se u pravilu događa kada su financijska tržišta zabrinuta. Cijena zlata je u posljednjih tjedan dana porasla 4% i u trenutku pisanja analize iznosi 1230,00 dolara po unci.

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta događaja koji bi mogli imati kratkotrajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima no oni vjerojatno neće dovesti do značajnije promjene dosadašnjih trendova.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će američke dionice dugoročno nastaviti rasti, no povećana volatilnost koja se događala zadnjih tjedana može ukazivati na moguću kratkotrajnu korekciju od barem nekoliko posto. Slična korekcija se trenutno događa na DAX-u koji bi mogao nastaviti padati ukoliko do korekcije dođe i na SP500 indeksu.

Kada su u pitanju valute, jačanje eura, funte i ostalih valuta u odnosu na američki dolar je vjerojatno samo privremena korekcija, koja će se uskoro završiti te će američki dolar nastaviti jačati.

Katalizator za preokret može biti signal američke centralne banke da će sigurno krenuti sa podizanjem kamatnih stopa u idućih nekoliko mjeseci ili bilo kakav negativni politički događaj vezan uz Grčku, Rusiju ili Bliski istok.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram