Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2015

Iz Bruxellesa zeleno svjetlo za Milanovićevu vladu

Europski povjerenik za ekonomiju Pierre Moscovici za HRT je prokomentirao je odluku Europska komisije da neće pojačati makroekonomski nadzor nad Hrvatskom...

Prijetnja hrvatskoj Vladi da će se to dogoditi ako plan reformi ne bude dovoljno uvjerljiv i odlučan, izrečena je potkraj veljače, no nije se ostvarila. Moscovici kaže kako je u izvješću za Hrvatsku navedeno šest preporuka. Mogli su, kaže, vidjeti napredak u Hrvatskoj, a zbog ambicioznih reformi Vlade koje se počinju ostvarivati nije bilo pogoršanja u procesu makroekonomskih neravnoteža. Znamo da su deficit i dug još visoki, dodaje, no uvidjeli su da Vlada ulaže velike napore da se to riješi. Iz Bruxellesa se uživo za središnji Dnevnik javila Jasna Paro. U rujnu će predstavnici Europske komisije posjetiti Hrvatsku da vide provode li se reforme uistinu ili su one samo na papiru, kazala je Paro.

S hrvatskom Vladom imali su, kazao je Moscovici, vrlo konstruktivne razgovore. Razgovarao je s premijerom Zoranom Milanovićem, s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem i s ministrom financija Borisom Lalovcem.

Ipak, Komisija je naglasila i da "razina ambicioznosti" hrvatskih vlasti "ostaje ispod očekivanja u nizu područja" pa je Vlada dobila šest ekonomskih preporuka koje treba ispuniti ove i sljedeće godine.

Od Hrvatske se traži da "osigura trajnu korekciju prekomjernog deficita do 2016." te da, među ostalim, "uvede porez na nekretnine", što je Vlada prije godinu dana obećala Bruxellesu, ali je od toga ubrzo odustala... Drugom preporukom od Hrvatske se traži da "obeshrabri rani odlazak u mirovinu povećavanjem 'kazni' za radnike koji se za to odluče".

Traži se i da Hrvatska reformira sustav socijalne sigurnosti i da se "plaće usklade s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima".

Hrvatska bi morala smanjiti i "preklapanje između razina središnje i lokalne vlasti", a u sklopu toga racionalizirati sustav državnih agencija. Peta preporuka odnosi se na smanjenje parafiskalnih nameta i povećanje učinkovitosti i kvalitete pravosudnog sustava, posebno trgovačkih sudova.

Posljednja preporuka Komisije traži "jačanje okvira za predstečajne nagodbe i stečaje" kako bi se provelo restrukturiranje dugova, a Bruxelles traži i uvođenje procedure osobnog stečaja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram