Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2015

Sabor raspravlja o produljenju radnog vremena za kafiće i restorane

U saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o ugostiteljskoj djelatnosti najviše pozornosti izaziva mogućnost produljenja rada pa će se moći raditi i izvan vremena od 6 do 24, ako to odrede jedinice lokalne samouprave...

"Nitko bolje od lokalne samouprave ne zna potrebe svake sredine", poručila je SDP-ovka Tonka Ivčević. "Na ovaj način jedinca lokalne samouprave ima samostalnost da vodeći računa prvenstveno o svojim građanima, ali isto tako i o potrebama gostiju odredbi drugačije radno vrijeme što je svakako potencijalno za razvoj turizma", poručila je Ivčević.

Liberalizaciju podupire oporba, ali ističe HDZ-ovka Branka Juričev Martinčev, ne bez propisanih uvjeta. "Prema ovom prijedlogu zakona za duže radno vrijeme nije potrebno ni mišljenje turističke zajednice ni mišljenje sanitarne inspekcije, nije potrebno nikakvu dobru imati zvučnu izolaciju nego dobru većinu u gradskom ili općinskom vijeću", upozorila je zastupnica. Dulje radno vriijeme moglo bi otežati položaj sezonskih radnika, tvrdi laburist Zlatko Tušak.

Sezonski radnici će raditi u sezoni po 60 sati tjedno po negdje i 250 sati mjesečno, onda će im isteći sezonski ugovor, i nikada neće ostvariti pravo na preraspoređeno radno vrijeme niti će im biti plaćen prekovremeni rad, upozorava Tušak. Oporba očekuje da će Vlada prihvatiti njihove primjedbe u pripremi zakona za drugo čitanje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram