Zatvori
Poslovni Puls
05/05/2015

Rast maloprodaje već osam mjeseci za redom

Sukladno predviđanjima, trgovina na malo u ožujku je nastavila s pozitivnim stopama realnog rasta već osmi mjesec zaredom. Naime, prema prvim podacima koje je objavio DZS, prema kalendarski prilagođenim indeksima realan godišnji rast trgovine na malo usporio je sa 1,9% koliko je iznosio u veljači na 1,1% godišnje u ožujku. U istom promatranom mjesecu, izostanak inflatornih pritisaka u većini kategorija potrošnje posljedično se odrazio na nešto nižoj stopi rasta trgovine na malo iskazano u nominalnim iznosima (+0,4% godišnje)...

U odnosu na prethodni mjesec, prema desezoniranim podacima, promet u trgovini na malo u ožujku je realno stagnirao dok je u nominalnim iznosima zabilježio tek blagi rast od 0,1% u odnosu na veljaču 2015. godine.

Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima promet u trgovini na malo u ožujku je zabilježio realan godišnji rast od 1,9% (nominalno +1,2%). Istovremeno, u odnosu na prethodni mjesec trgovina na malo je iskazala značajan godišnji rast od 17,9% realno (nominalno +19,6%), što je prvenstveno posljedica iznimno niske baze. Naime, obzirom da je u veljači zabilježen snažan mjesečni pad prometa u trgovini na malo i u realnim i u nominalnim iznosima (-5,1% odnosno -4,8%), efekt baznog učinka prelio se na dvoznamenkasto ostvarenje mjesečnog rasta zabilježenog u ožujku.

Konačni podaci o trgovini na malo biti će objavljeni 11. svibnja, a uz potvrdu prvih rezultata oni bi trebali iskazati realan rast u prvom tromjesečju od 1,7% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

"Uz učinak baznog razdoblja i deflacijske pritiske, rastu prometa u trgovini na malo manjim dijelom doprinosi i rasterećenje neto plaća s novim izmjenama poreza na dohodak te nastavak solidnih pokazatelja u turizmu. Međutim, pozitivni učinci rasta raspoloživog dohotka uvelike su ograničeni slabim tržištem rada koje i dalje karakterizira niska stopa zaposlenosti i visoka stopa nezaposlenosti. Nadalje, iako uz blažu stopu, predviđamo da će se proces razduživanja sektora stanovništva nastaviti i tijekom ove godine. Naime, raspoloživi podaci i očekivanja ne upućuju na početak snažnijeg i održivog oporavka koji bi vodio k novom zapošljavanju i realno većem dohotku. Stoga na razini godine realni promet u trgovini na malo mogao bi ostvariti rast od 1,2% godišnje", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram