Zatvori
Poslovni Puls
01/05/2015

Hrvatska miljama daleko od uvođenja eura kao službene valute

Izjava predsjednice Republike za Bloomberg, kako vjeruje da će Hrvatska uvesti euro u idućih pet godina, izazvala je brojne reakcije. To je važno za hrvatsko gospodarstvo, koje je sada povezano s gospodarstvima zemalja Europske unije, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović...

Kada će Hrvatska uvesti euro, vrlo je neizvjesno. Prije svega postavlja se pitanje koje bi to uvjete Hrvatska morala ispuniti kako bi uopće mogla i razmišljati da kunu - zamijeni eurom.

Od pet kriterija zadovoljavamo samo inflaciju i kamatne stope. No još ne zadovoljavamo tri kriterija: nismo ušli u tečajni mehanizam, deficit nam je veći od zadanih 3%, a javni dug premašuje 60% BDP-a. I dok Vlada planira za tri godine deficit smanjiti, javni dug će nam još rasti, objavio je HRT.

U Vladi još ne mogu reći kada će to biti, ali iz HDZ-a im poručuju da se napokon prime posla. Uvođenje eura 2020., kažu, čak i nije nemoguće.

Guverner HNB-a Boris Vujčić nedavno je na HRT-u objasnio da bi teoretski Hrvatska mogla jednostrano uvesti euro, no da tako nismo dogovorili s Europskom unijom.

Ostaje nam zadovoljiti kriterije, a to je moguće jedino uz reforme i rast BDP-a.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram