Zatvori
Poslovni Puls
30/04/2015

SAD: Gospodarski rast u prvom kvartalu usporio na 0,2 posto

Američki BDP porastao je u prvom kvartalu samo 0,2 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom kvartalu, jer je zbog loših vremenskih prilika usporen rast osobne potrošnje i jer su energetske kompanije srezale proizvodnju i ulaganja zbog niskih cijena nafte...

Ministarstvo trgovine SAD-a objavilo je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao svega 0,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je manje u odnosu na očekivanja analitičara u anketi Reutersa od 1 posto i znatno manje nego u posljednjem lanjskom kvartalu, kada je gospodarstvo poraslo 2,2 posto. To je i najsporiji rast gospodarstva u proteklih godinu dana.

U izvješću ministarstva nije kvantificirano koliko su na usporavanje rasta gospodarstva utjecali loše vremenske prilike, štrajk u zapadnim lukama SAD-a, visok tečaj dolara i niske cijene nafte.

Međutim, ekonomisti procjenjuju da je neuobičajeno hladno vrijeme u veljači umanjilo stopu rasta za pola postotnog boda, jer je to loše utjecalo na građevinsku aktivnost i jer je rast osobne potrošnje, koja čini više od dvije trećine gospodarske aktivnosti u SAD-u, usporen na 1,9 posto, dok je u prethodnom kvartalu iznosio 4,4 posto. Štrajk u lukama odgrizao je daljnjih 0,3 postotna boda.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram