Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2015

Tedeschi: Biznis nema zastavu, nismo mi "pobijedili" Slovence

U Emisiji Otvoreno HTV-a tema je bila širenje domaćih kompanija u regiju, a o tome su govorili Branko Roglić, vlasnik Orbica i najveći distributer u Europi, Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe, Zvonimir Mršić, čelni čovjek Podravke te ekonomistica Vedrana Pribičević. Zaključak svih gostiju je - da je hrvatsko tržište premalo jer kada bi se orijentirali samo na domaće tržište tada bi stagnirali, te da zastava nije bitna...

Emil Tedeschi kazao je kako niti regionalno tržište nije dovoljno njegovoj kompaniji. Kaže i kako prvenstveno brine o interesu dioničara tvrtke, a tek onda o svima ostalima. Atlantic Grupa nedavno je otvorila tvornicu energetskih pločica u Novoj Gradiški. Zašto u Hrvatskoj, odgovorio je Tedeschi: "Tvornica je morala biti na području EU kako bi proizvod bio što kompetitivniji u EU, jer da je tvornica u BiH ili Srbiji, van EU, teže bi dolazio do polica. Ali u Hrvatskoj postoji Zakon o poticajima, poticaji su bili isplativiji nego u Njemačkoj, zato smo odlučili ovdje raditi tvornicu. Tedeschi je rekao više puta u emisiji da zastava u poslu nije bitna. "Biznis nema zastavu. Nama su slali poruke, kada smo kupili Drogu Kolinsku, "Pobijedili ste/smo Slovence", ali to je skroz pogrešno bilo", rekao je Tedeschi. Branko Roglić pohvalio se kako je njegov Orbico najveći distributer u Europi te da ih sa stanjem kakvo je bilo zadnjeg dana 2014. godine nitko ne može prestići. "Broj 1 smo u Europi. Mislim da nas više nitko ne može ugroziti. Spremamo još nekoliko akvizicija", rekao je i složio se s Tedeschijem da je hrvatsko tržište premalo.

"Ako razmišljate samo o hrvatskom tržištu, ako se odlučite samo za Hrvatsku, odlučili ste se za neuspjeh", nadovezao se i čelni čovjek Podravke koja je nedavno kupila slovensko Žito što je izazvalo salve negodovanja u Sloveniji ali i u Hrvatskoj.

Roglić je rekao da je u Sloveniji vladao strah da će hrvatske tvrtke gurati hrvatske brandove i izbaciti slovenske, no zašto bi netko izgurao dobar proizvod, pita se on. Na pitanje voditelja bi li prodao kompaniju kada bi stigla dobra ponuda, Roglić je rekao da ne bi! "Ja sam stopostotni vlasnik, nismo ni na burzi, teško da bih sad a u 72. godini nekome prepustio tvrtku.", rekao je i dodao da misli da problemi u Hrvatskoj nisu na razini makroekonomije,. "Pa pogledajte većinu hrvatskih tvrtki, zadužuju se bez razmišljanja, ne naprave planove nikakve, ima masu poteza koje dovode domaće tvrtke u probleme, ali nisu na razini makroekonomije nego neznanja. Moraju puno učiti. Pogledajte rezultate nekih naših firmi, pa to je sramota u nekim slučajevima, a da ne govorimo o državnim firmama, koje jesu u zadnje vrijeme nešto bolje, ali prije su bili gubitaši.", pričao je Roglić. Tedeschi se nadovezao komentarom kako je Norvežanin od rođenja spreman učiti i raditi, dok je mladom Hrvatu na pameti doći do milijuna da ga oroči ili imati kafić da ga iznajmi. Roglić je otkrio kako je u Orbicu prosječna plaća oko 6800 kuna, smatra kako je to maksimalno da se zadrži dugoročna održivost poduzeća. "To je ključ svega, to je važno za ljude, da Orbico posluje dugoročno održivo, da unuci današnjih radnika mogu u tim firmama raditi", kaže Roglić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram